Søppelsekker, hansker og en plan for avfallshåndtering er alt du trenger for å rydde.

Byryddedagen lørdag 6. mai – en ny nasjonal dugnad mot forsøpling

3. mai, 2023

10:22

Ingen kommentar

For 12 år siden startet Hold Norge Rent Strandryddedagen, og nå lanserer vi en ny nasjonal dugnad for å få fjernet søppel i byer og tettsteder over hele Norge. Ta på ryddehanskene og gjør en innsats der du bor!

Hold Norge Rent inviterer til en ny nasjonal ryddedugnad med mål om å fjerne søppel i byer og tettsteder over hele Norge. Lørdag 6. mai inviterer vi alle til å ta med venner og familie og lage egen ryddeaksjon eller melde seg på et arrangement hvis det finnes noe planlagt i nærheten.

Hvorfor rydde i byen eller tettstedet?

Forsøpling fra land havner i havet på mange måter. I byer og tettsteder innenlands kan søppel forsvinne fra gateplan, for eksempel med overvannet, ned i kumlokk og videre direkte ut i nærliggende elver. Og med elvene reiser søppelet videre til havet. Ting detter ut av fulle søppelkasser, tas med vinden eller av fugler, faller ut av lomma vår osv.

– Steder langs kysten er spesielt utsatt fordi det er så kort vei fra byrommet til sjøkanten. Målt i vekt er 70-80 % av plasten i havet blitt transportert fra land via elver og kystlinjer, sier prosjektleder for Byryddedagen Heidi Gromstad.

Forsøpling fra land er faktisk den største kilden til forsøpling på strender, ved kysten og i havet.

– Derfor er det viktig at vi holder byen vår ren og fri for forsøpling. Hvis vi rydder i byer og tettsteder, bidrar vi til en ren kyst og et rent hav, forklarer Gromstad.

Ta hensyn til hekkende fugl

Husk: I mai-måned er hekketiden i gang, og det er viktig at vi ikke forstyrrer fuglene når vi rydder. Langs elver, i skogen og i busker og kratt hvor det sjelden ferdes mennesker, kan fuglene ligge på reir, og da er det viktig at vi ikke forstyrrer dem.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.