Tekst og foto: Guri Haram
Avslutningsforestillingen av Færderbiennalen er urpremieren på vandreforestillingen «Oslofjorden Danser» på Tjøme.
Lørdag kan du oppleve spektakulær dans på Moutmarka med 30 unge, lokale dansere fra Extend. Ina Samuelsen Matre fra Nøtterøy er én av dem.
– Det er kjempegøy og kult. Vi har øvd ganske mye siden tirsdag. Det blir generalprøve fredag og forestilling lørdag. Jeg har lært hvordan man kan ha kontemporær dans på en annen måte og få den til å bli humoristisk, sier 11-åringen til BY Tønsberg og Færder.
Kjempegøy å danse
De yngste blir lært opp av profesjonelle dansere i oslobaserte Panta Rei.
– De er skikkelig kule, og det har vært veldig gøy å lære av dem, forteller Ina.
Også Ulrik Wallin (12) fra Nøtterøy synes det gir mersmak å danse på Moutmarka.
– Det har vært kjempegøy, spesielt å ha det over flere dager. Vi har fått gjøre mye spesielt. Jeg har gått ganske lenge på dansing, men nå har vi lært å bruke mye uttrykk. Det er fint å ha et samhold gjennom å danse sammen, sier han.
Ulrik er ikke nervøs for å opptre.
– Nei, jeg gleder meg!
Stedspesifikke forestillinger
Lokale barn deltar i forestillingene av flere grunner.
– Det er viktig med lokal forankring. Barna får opplæring i en profesjonell produksjon og undervisning av profesjonelle dansere over flere dager. Det er også interessant for kompaniets dansere å prøve seg som pedagoger, sier Marianne Bilger, kunstnerisk leder for festivalen.
Færderbiennalen har pågått i to uker. Åpningsdagen var på Haugar kunstmuseum, og den har også vært på steder som Slottsfjellet og Verdens Ende.
– Alt skjer i Tønsberg og Færder. Det er ulike stedsspesifikke forestillinger utendørs, sier hun.
Under avslutningsforestillingen «Oslofjorden Danser» kommer også NRK.
– I kulturbransjen er dette en begivenhet. Vi er kjempestolte over at Panta Rei har valgt å ha urpremieren her og ikke i Oslo, sier Bilger.
Internasjonal profil
Færderbiennalen har navnet sitt fra «biennale» og er festivaler som foregår hvert annet år, mens «Færder» har blitt et merkevarebegrep arrangørene ville spille videre på. Årets utgave er annen gang Færderbiennalen avholdes.
– Vi har en internasjonal profil og ønsker å bygge en festival med navnet. Det fungerer som et fint referansepunkt både nasjonalt og internasjonalt, sier hun.
Bilger er fransk, men bosatt på Teie. Hun er også kurator for scenekunst og programansvarlig for dans i Bærum kulturhus i Sandvika. Fransøsen tar også jobber som juryansvarlig.
– Jeg ser etter kunstnerisk kvalitet og sammenheng i dramaturgien, sier hun.
Panta Rai er et anerkjent dansekompani.
– Dette er en profesjonell forestilling. Panta Rei har jobbet internasjonalt i 20 år og startet med vandrerforestillinger i 2019. Hver gang jobber de med barn og unge, sier hun.
Trenger gode sko
Vandrerforestillingene fikk vind i seilene da koronaen kom og utendørs arrangementer fortsatt var tillatt. Publikum skal nå få vandre i en time til ulike stoppesteder og få ulike innslag, ledet av en guide. Det anbefales å ha på gode sko ettersom terrenget er ulendt.
– Tanken er å få gode kunstopplevelser i naturen. Vind og regn kan gjøre bakteppet mer dramatisk med havet som slår inn, forteller Marianne Bilger.
– Da får i så fall utøverne brynet seg. De må også lære å tilpasse seg noe annet enn en scene, som er et veldig kontrollert rom.
Panta Rai-grunnlegger Anne Ekenes har slekt på Nøtterøy.
– Etternavnet kommer fra en gård som mine forfedre eide og driftet. Jeg føler meg litt hjemme nå, blunker hun.
– Det interessante er å tenke lokalt og ha koreografer som er både norske og utenlandske. Dette er en ko-produksjon med flere organisasjoner som jobber med dans i det offentlige rom, skyter Bilger inn.
Avslutter ut mot havet
De har alle falt for Færders nasjonalpark og Moutmarka som sted.
– Vi vil ha en vandring som appellerer til turfolk. Og dette er det mest slående stedet her ute, på venstresiden av Verdens Ende. Vi gikk en del turer i høst og vinter og vår, og til slutt landet vi på dette.
Dramaturgisk er det en fin avslutning at man starter med det ville og avslutter mot havet. Oppbygningen begynner på en parkeringsplass, leder inn på en tursti, videre gjennom blomsterenger og harmonisk flott landskap. Så ender man opp ved et skogholt og videre ute i havgapet.
– Det gir en spektakulær avslutning visuelt. Her er et turområde med alt det innebærer, som ikke er kjent som et kulturopplevelsesområde – så vi utfordrer noe. Det er interessant å få noe til å skje her også, mener Bilger og Ekenes.