KRAFTIGE TÅRN: Slagen kirke som sto ferdig i 1901 er utstyrt med to tårn, noe som er ganske sjeldent her til lands.

De to tårn i Slagendalen

2. august, 2021

10:06

Ingen kommentar

Vakre Slagen kirke med sine to imponerende teglsteinstårn fremstår som en katedral der den troner på en høyde. Med en majestetisk tidløshet er den Slagendalens landemerke nummer én.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Helt siden 1100-tallet har det stått en kirke på denne høyden, men middelalderkirken brant ned til grunnen i 1898. Det ble etter kongelig resolusjon av 10. Februar 1900 bestemt at en ny kirke skulle bygges på samme tomt. Og allerede året etter senere sto den nåværende «katedralen» ferdig.

Hvite og røde murstein

Slagen kirke er en langkirke av teglstein, og den har to høye og kraftige tårn som står mot vest. Kirkens fasader består av hvite og røde murstein, noe som gir den et ekstra vakkert og eksklusivt utseende. Kirken er relativt stor, og har over 500 sitteplasser. Kirken ble tegnet av arkitekt Harald Berle (1861-1929).

Slagen kirke er i besittelse av en altertavle fra 1901, men er også utsmykket med et altermaleri fra 1857, som sto i den gamle middelalderkirken. Kirkens klokker ble støpt ved Olsen Nauens klokkestøperi på Nauen gård (Barkåker).

Vakre freskomalerier

FRESKOER: Slagen kirke er i besittelse av vakre og fargerike freskomalerier.

I 1949 ble det besluttet at kirken skulle pusses opp innvendig, og herredsstyret bevilget 12.000 kroner til dette. Sluttsummen beløp seg imidlertid til nesten en halv million kroner, det er med andre ord ikke bare i dag det kommer overskridelser innen store byggeprosjekter. Uansett, kirken ble gjenåpnet i 1957, og kunne da blant annet fremvise vakre og fargerike freskomalerier. Kirkens orgel stammer fra 1972, og blir regnet som distriktets fineste og beste konsertorgel.

På historisk grunn

Slagen kirke ligger som nevnt vakkert til på en høyde, ikke langt fra Oseberghaugen. Kirken er synlig fra lange avstander, og med sine to kraftige tårn og utsmykkede fasade minner den om en litt mindre katedral.

FINE UTSKJÆRINGER: Inngangspartiet kan skilte med fine utskjæringer. Her en engel.

En av fylkets mest kjente malere, Sven Jørgensen, ligger for øvrig begravet på kirkegården.

Det er vel verdt å ta seg en tur til dette flotte byggverket som har mange fine detaljer. Deretter kan man gå ned til Oseberghaugen som kun ligger noen få steinkast fra kirken. Her vandrer du definitivt på historisk grunn.

espen@byavisatonsberg.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.