Fylkesleder Pauline Gundersen Nordbø (til venstre) og nestleder Sonja Ekman overrakte Demensprisen 2024 til en overrasket og rørt Kjell Einar Hamnes.

Demensprisen til Kjell Einar Hamnes

20. juni, 2024

12:29

1 kommentarer

Kjell Einar Hamnes ble tildelt Nasjonalforeningen for folkehelsens demenspris 2024 for Vestfold for hans enorme engasjement og innsats for personer med demens og deres pårørende.

Prisutdelingen fant sted under avslutningen av pilotprosjektet Gåfotball for personer med demens i klubbhuset til Flint Fotball onsdag 19. juni.

Fylkesleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Vestfold og Telemark, Pauline Gundersen Nordbø, overrakte prisen til en overrasket og rørt Kjell Einar Hamnes.

– Ildsjeler som lar seg inspirere og som bare setter i gang kan aldri verdsettes nok, sa Gundersen Nordbø. – Kjell Einar har på fantastisk vis løftet demenssaken hos nye grupper, og han ser bare muligheter og ikke hindringer, fortsatte hun.

Det var styret i Tønsberg og Færder demensforening som nominerte Kjell Einar til prisen, som var en selvskreven vinner da fylkesstyret i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Vestfold og Telemark valgte ut årets vinner.

I begrunnelsen for tildelingen løftes Kjell Einar Hamnes frem som en stå-på person som får ting til å skje, som ser hver enkelt og som tar vare på alle rundt ham. Han strekker seg langt utover det som er vanlig og tar stort ansvar. Kjell Einar omtales som en hverdagshelt som fremviser engasjementet sitt på en respektfull og inkluderende måte – som kommer både deltakerne, deres pårørende og de frivillige til gode.

Gåfotball for personer med demens

Kjell Einar Hamnes er initiativtaker og primus motor i pilotprosjektet Gåfotball for personer med demens, et samarbeidsprosjekt mellom Flint Fotball, Tønsberg kommune og Nasjonalforeningen Tønsberg og Færder demensforening. Prosjektet, som har vært støttet av Stiftelsen DAM, har skapt en fast aktivitet for personer med demens i Tønsberg, hvor 10-12 deltakere møtes hver onsdag for fotballtrening med påfølgende hyggestund med enkel bevertning. Et forskerteam fra Universitetet i Sørøst-Norge har også fulgt prosjektet.

Selve prosjektet hadde en formell avslutning denne onsdagen, selv om det gjenstår en trening før alle tar sommerferie. Men prosjektet har vært en suksess, og aktiviteten fortsetter i Tønsberg etter sommerferien.

– Når ildsjeler i Flint fotball møtte engasjerte folk i demensforeningen og fikk med seg dyktige folk i kommunen, da ble det dannet et virkelig godt lag, sa Kurt Henning Johnsen under markeringen. Som daglig leder for Nasjonalforeningen for folkehelsens fylkeskontor for Vestfold og Telemark, er han ansvarlig for prosjektet. Erfaringene fra Tønsberg kommer nå til nytte flere steder i landet, hvor kommuner, idrettslag og Nasjonalforeningen for folkehelsens lokallag viser interesse og er i gang med planleggingen av aktivitet.

Gåfotballlaget samlet før trening – spillere, trenere og veiledere som har vist vei og inspirert til aktivitet flere steder i landet.

Flint først ute

Styreleder i Flint Fotball, Geir Bøe, ønsket velkommen til en flott sosial samling hvor spillere, pårørende og frivillige fikk velfortjent skryt etter endt treningsøkt. Han fortalte om bredden som Flint Fotball har i aktivitetene, med deltakere fra 4 år og til de aller eldste. Flint Fotball er stolte av å være først ute med å tilby gåfotball for personer med demens.

Ordfører Frank Pedersen var til stede på både treningen og den sosiale samlingen. Han var tydelig stolt av innsatsen som finner sted i kommunen og har vært en viktig medspiller for best mulig tilrettelegging fra kommunens side. – Jeg er imponert over dere spillere, dere frivillige og hele støtteapparatet, sa Frank Pedersen. – Dette er folkehelse på høyt nivå, dere mestrer og har det gøy – og det gir livskvalitet, sa han til den flotte gjengen. Han ga en ekstra honnør og overrakte blomster til Kjell Einar Hamnes, og mintes et par år tilbake i tid da Kjell Einar første gang snakket med ordføreren om gåfotball for personer med demens.

Betydelig effekt for deltakerne

Grete Breievne fra Universitetet i Sørøst-Norge har ledet forskningslaget som har forsket på prosjektet. De har fulgt deltakere, frivillige og påførende, har vært til stede og observert treninger og de hatt samtaler med de involverte. Selv om resultatene fra forskningen ikke er klare for offentliggjøring enda, kunne hun røpe at denne spennende og nyskapende aktiviteten har hatt betydelig effekt for deltakernes fysiske prestasjoner og at samarbeid mellom aktørene har vært viktig for suksessen.

Lagspillet og samholdet mellom Flint Fotball, Tønsberg og Færder demensforening og Tønsberg kommune ble løftet frem også av lederen i demensforeningen, Anne Flaatten og fra Grethe Johnsen, Virksomhetsleder Mestring og forebyggende tjenester i Tønsberg kommune.

Imponerende fremmøteprosent

Hovedpersonen selv, Kjell Einar Hamnes, var full av rosende ord, særlig til deltakerne: – Dere er fantastiske og gir så mye inspirasjon til oss frivillige, sa Hamnes. – Uten dere ville jo dette aldri blitt noe, fortsatte han. Han skrøt også av Anne Flaatten i Tønsberg og Færder demensforening, som slapp ham inn for å presentere ideen om gåfotball for denne målgruppen, og til ordfører Frank Pedersen som har vist så stor interesse og bidratt med å åpne dører.

Kjell Einar bidro også med noen «tørre» men imponerende fakta om prosjektet så langt: Det er det siste året gjennomført over 30 treningsøkter og det er lagt ned 55 timer med trening til sammen. De 11-12 deltakerne har vist en formidabel innsats, ikke bare på banen men også med en imponerende fremmøteprosent på hele 87,8 prosent!  Samlet frivillig innsats i aktiviteten har vært 1.665 timer, og med støtte fra lokalt næringsliv og andre har prosjektet skapt verdier for over kr 450.000,-.

Nå blir det en trening til onsdag 26. juni før alle tar en velfortjent sommerferie. Men allerede 21. august starter aktiviteten opp igjen. Kjell Einar Hamnes og Anne Flaatten håper å se alle deltakere og frivillige igjen da, og har noen lyst til å bli med som frivillig i denne flotte gjengen er de hjertelig velkomne!

Om Nasjonalforeningen for folkehelsen

Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet. Våre mål er å fremme folkehelsen, finansiere forskning på hjerte- og karsykdommer og demens, og organisasjonen er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Vi jobber for aktuelle og fremtidsrettede oppgaver som har betydningen for folkehelsen. Vår innsats finansieres med innsamlede midler og gaver.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.