SKAL STÅ HER: Noen få meter bak statuen av Olav den hellige, skal det nye kirketårnet stå, forteller Ewald Maria Nebelung (bildet).

Den katolske kirken på Træleborg Planlegger å bygge ut

20. august, 2021

07:20

Ingen kommentar

Den katolske kirken på Træleborg planlegger å bygge ut på sin tomt. Nytt klokketårn og ny menighetssal står på byggeagendaen.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

–Våre planer for ny menighetssal og nytt tårn er godt i gang. I fjor ble byggesøknaden godkjent i kommunens politiske utvalg for plan og bygg, bortsett fra høyden på tårnet som ble noe redusert. I juni 2021 er søknaden vår godkjent også av Statsforvalteren etter en klagebehandling. Nå er det opp til oss når vi skal starte byggingen, sier Ewald Maria Nebelung, som er kirkelig assistent i St. Olav menighet.

SKAL STÅ HER: Noen få meter bak statuen av Olav den hellige, skal det nye kirketårnet stå, forteller Ewald Maria Nebelung (bildet).

Utvidet kjøkken

Etter vedtaket i fjor sommer har bygningskomiteen arbeidet videre med planene sammen med arkitektene våre fra KB arkitekter, og biskop Eidsvig har godkjent nye tegninger av tårnet. Nå vil vi be om anbud, og vi kommer nærmere tilbake til finansiering og tempoplan etter sommeren 2021, forteller Nebelung.

Han forteller at deler av nåværende menighetssal vil bli brukt til menighetskontor, resten til undervisningsrom. I det planlagte nybygget blir det menighetssal, utvidet kjøkken, toaletter (inkludert HC-toalett), samt en garderobe.

– For å få plass til nybygget, må tårnet flyttes og nytt tårn oppføres. Langs kirkens nordvegg planlegges det en redskapsbod som en utvendig forlenging av kirkens nordlige skip. Viktige deler av byggeplanene, både for tårnet og menighetssalen, tar opp tråden fra tegninger fra 1940- til 1950-tallet da kirken ble planlagt og oppført, sier Nebelung.

Får støtte fra Tyskland

Nå som prosjektet er godkjent av kommunen og bispedømmet vil vi arbeide videre med finansiering og annen planlegging av prosjektet, forteller Sigurd Hareide, som er kirkens ansvarlige når det gjelder byggeplanene.

TÅRN OG TILBYGG: Her ser vi tårn og tilbygg sett fra vest. ILLUSTRASJON: KB ARKITEKTER

–Hvordan vil dere finansiere nybyggene, og hvor mye vil utbyggingen koste?

– Vi er allerede lovet et godt bidrag fra Bonifatiuswerk i Tyskland som mange ganger har støttet norske, katolske menigheters byggeprosjekter og stadig gjør det. Forhåpentlig kan også Oslo katolske bispedømme bidra etter hvert, men en stor del av det totale beløpet prosjektet koster, må vi finansiere ved egne innsamlede midler og ved å låne i banken. Bygningskomiteen arbeider nå med tegninger for å få detaljpris for prosjektet og konkretisere finansieringsplanen. I mellomtiden ønsker vi å bygge opp så stort som mulig byggefond. Vi jobber med å få anbud for tiden, og jeg vil derfor ikke tippe hva prisen blir på nåværende tidspunkt, sier Hareide.

Vestfolds største flerkulturelle miljø

Det er tydelig at St. Olav kirke på Træleborg vokser. Hvor mange medlemmer har dere per i dag?

–Veksten har flatet ut en god del, men i likhet med alle andre katolske menigheter i Norge har vi fått mange nye medlemmer, særlig fra Polen, etter at reglene for arbeidsinnvandring ble endret i 2004. Vi har nå ca. 3500 medlemmer fordelt på de fire vestfoldkommunene Tønsberg, Færder, Horten og Holmestrand. I likhet med situasjonen i Den norske kirke varierer det hvor ofte medlemmene deltar i søndagsgudstjenesten, sier Hareide.

NY MENIGHETSSAL: Her ser vi tilbygg og tårn sett mot nord. ILLUSTRASJON: KB ARKITEKTER

– Hvor mange ulike nasjonaliteter snakker vi om som er medlem i kirken? Sånn omtrent.

–Vi har medlemmer fra nærmere 85 nasjoner. Med så mange ulike nasjoner er vi nok Vestfolds største flerkulturelle miljø. Jeg vil hevde at det arbeidet kirken gjør er viktig, ikke bare for våre medlemmers katolske identitet, men også for integreringen av og trivselen til mange nye borgere i det norske samfunnet. Det gjelder ikke minst for barn og unge, og den viktigste motivasjonen for nybygget vårt er nettopp å legge bedre til rette for undervisningen av våre barn og ungdommer, sier Hareide.

espen@byavisatonsberg.no

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.