Her skjuler det seg en tidligere barokk hage fra 1600-tallet (foto: Vestfold og Telemark fylkeskommune)

Den tapte hagen: Arkeologisk jakt i Larvik fortsetter

23. mai, 2023

16:05

Ingen kommentar

Ved Herregården i Larvik er det funnet ruiner etter et steinslott og spor etter stattholder Gyldenløves barokke hage. Hva vil dukke opp i år?

Den nå tapte hagen var del av herregården til stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve, og var Norges første og største barokke hageanlegg. Hagen ble oppført på 1670-tallet, men er nå forsvunnet etter gradvis nedbygging på 1800-tallet.

Selve herregårdsbygningen, «Herregården», har overlevd frem til vår tid, og er et av Norges viktigste kulturminner. En gang var dette komplekset stattholderens egen residens og sentrum i Gyldenløves eget grevskap.

Vil ha hagen tilbake

I dette kulturhistorisk rike området ønsker Larvik kommune å reetablere Herregårdens hage. Utgravingen skal gi klarhet i hva som skjuler seg av spor fra den historiske hagen, under asfalt, fraflyttede bygninger og gressplener.

I 2021 avdekket man hagens struktur. I 2022 avdekket arkeologene murfundamentene til det som en gang var Gyldenløves steinslott, en enorm bygning helt nord i hagen som var tenkt å være anleggets hovedbygning.

Jakten fortsetter fortsetter 30. mai – 9. juni

Et av målene for årets undersøkelser er å finne spor etter en massiv mur oppført i 1765, 30 meter lang, 3 meter høy og med blåglasert tegltak. I midten ruvet en 4,4 meter høy blå port. Vi ønsker også å finne ut mer om steinslottet, samt «Banketten», et platå lengst nord i hagen.

1. juni er det planlagt å åpne en sjakt ved steinslottruinen. Media kan ta kontakt for å delta.

De arkeologiske undersøkelsene er et flerårig samarbeidsprosjekt mellom Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Larvik kommune, Vestfoldmuseene og Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Prosjektet finansieres av Larvik kommune og Riksantikvaren.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *