Mange kjenner til de mest kjente middelalder-ruinene på Slottsfjellet (Mikaelskirken og Teglkastellet), men det såkalte Vestkastellet som ligger langt ned i den bratte skråningen på fjellets vestside er lite kjent på grunn av sin noe utilgjengelige plassering. Men orker du å gå ned i det ulendte terrenget, blir du belønnet med å se en av de større ruinene av Tunsberghus festning.
ESPEN JØRGENSEN tekst og foto
Det mest ruvende forsvarstårnet på borgen etter det kjente Teglkastellet som ble bygget av Magnus Lagabøte, var Vestkastellet. Dette tårnet var hele 13 ganger 16 meter utvendig, og må ha gitt god oversikt over områdene rundt.
Vestkastellet ble bygget på den laveste delen av fjellet for å kunne kontrollere fjellsiden og Byfjordens vannspeil og strender. Tårnet ligger der det er lettest å bringe varer og mannskap opp på fjellet direkte fra fartøyer. I middelalderen gikk nemlig sjøen helt inn til fjellfoten.
Tunsberghus middelalderborg var på sitt aller største under andre halvdel av 1200-tallet, samt de første tiårene av 1300-tallet. Det var langt på vei kong Håkon Håkonson og hans sønn, Kong Magnus Lagabøte (våre to mektigste middelalderkonger), som bygde ut borgen på Slottsfjellet, slik at den etter hvert skulle komme til å fremstå som et helstøpt og imponerende forsvarsverk på høyde med tilsvarende borganlegg i andre europeiske land.