VAR STORT: Det mest ruvende forsvarstårnet på borgen etter Teglkastellet, var Vestkastellet, som vi ser ruinen av her. Tårnet var hele 13 ganger 16 meter utvendig.

Den ukjente ruinen på Slottsfjellet

2. august, 2021

09:35

Ingen kommentar

Mange kjenner til de mest kjente middelalder-ruinene på Slottsfjellet (Mikaelskirken og Teglkastellet), men det såkalte Vestkastellet som ligger langt ned i den bratte skråningen på fjellets vestside er lite kjent på grunn av sin noe utilgjengelige plassering. Men orker du å gå ned i det ulendte terrenget, blir du belønnet med å se en av de større ruinene av Tunsberghus festning.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

BORGEN: Her ser vi et fotomanipulert bilde av Tunsberghus. Omtrent slik hadde trolig borgen sett ut hvis den hadde stått i dag. Vestkastellet er det store tårnet nederst til venstre. Et stort og ruvende forsvarstårn. FOTO OG BILDEMANIPULASJON: MORTEN MYKLEBUST © FANTASI-FABRIKKEN

Det mest ruvende forsvarstårnet på borgen etter det kjente Teglkastellet som ble bygget av Magnus Lagabøte, var Vestkastellet. Dette tårnet var hele 13 ganger 16 meter utvendig, og må ha gitt god oversikt over områdene rundt.

Vestkastellet ble bygget på den laveste delen av fjellet for å kunne kontrollere fjellsiden og Byfjordens vannspeil og strender. Tårnet ligger der det er lettest å bringe varer og mannskap opp på fjellet direkte fra fartøyer. I middelalderen gikk nemlig sjøen helt inn til fjellfoten.

Tunsberghus middelalderborg var på sitt aller største under andre halvdel av 1200-tallet, samt de første tiårene av 1300-tallet. Det var langt på vei kong Håkon Håkonson og hans sønn, Kong Magnus Lagabøte (våre to mektigste middelalderkonger), som bygde ut borgen på Slottsfjellet, slik at den etter hvert skulle komme til å fremstå som et helstøpt og imponerende forsvarsverk på høyde med tilsvarende borganlegg i andre europeiske land.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *