Denne kule knollen gjør deg frisk

10. februar, 2022

11:34

Ingen kommentar

Selleriroten er en av mine favoritter! Denne knudrete lille knollen er fullpakket med næringsinnhold som er godt for immunforsvaret ditt. Det er en av de mest anvendelige rotgrønnsakene vi har og den er god som både hovedrett og tilbehør, forteller kokk og matansvarlig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Toril Gulbrandsen fortsetter: – Knollselleri er ekstra lurt å bruke i middager nå på vinteren. I tillegg til at den har god smak og er næringsrik, inneholder den mye vitamin C og folat som er bra for et styrket immunforsvar.

Grønnsakenes «stygge andunge» og kokkenesfavoritt

Selleriroten er stor, knollformet, knudret, vortelignende med grønn til lysebrun rot med sprøtt hvitt og perfekt, elfenbensfarget fruktkjøtt, og det er her «svanen» viser seg – på innsiden.

Selleriroten briljerer på kjøkkenet da den er både fyldig, dyp, søt, nøtteaktig, krydret, røff og elegant på samme tid. Den er et stolt medlem av «de fire store» basisgrønnsakene sammen med gulrot, purre og løk.

Planten har lavt energi- og fettinnhold og er fullpakket med god næring somkalium, kostfiber, fosfor og kobber. Folat er et B-vitamin som reduserer tretthet og utmattelse samtidig som den beskytter kroppen din og holder deg frisk – i likhet med vitamin C, mens kostfiber gir gladere mager og bedre fordøyelse.

5 fakta du kanskje ikke visste om «Hipster» knollen

  1. Selleriroten kommer trolig fra Middelhavslandene. Homer nevner sellerirot i det episke diktverket «Odysseen» cirka 720 f.Kr under navnet selinon, og det er her navnet selleri kommer fra.
  2. Tidligere var sellerirot og stangselleri en og samme, men på 1600- og tidlig 1700-tallet ble flere forskjellige sorter dyrket. Nå har vi varianter som: Vill selleri, stangselleri/ stilkselleri, knollselleri/sellerirot og bladselleri.
  3. Knollselleri er bra for det kardiovaskulære systemet. Planten har en gunstig effekt på nervesystemet og lindrer stress.
  4. Den kan oppbevares i 6 til 8 måneder hvis den lagres mellom 0 og 5 °C. Godt for klimaet og godt for magen din i vintermånedene.
  5. Alt kan spises – både bladene og stilken.

Opplev alt det gode du kan lage med knollselleri som utgangspunkt.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *