–Det er fint å være litt annerledes

4. august, 2021

12:33

Ingen kommentar

Fredrik Solberg (19) ble født med Dysmeli, men det har aldri vært en stor utfordring for ham. Akkurat nå er han opptatt med å trene seg opp for en annen utfordring, nemlig Paralympics i Tokyo.

HINA ASLAM tekst

19-åringen fra Re befinner seg i Bergen akkurat når vi slår på tråden for å gratulere han med å ha fått utdelt toppidrettsstipend fra Vestfold og Telemark fylkeskommune.
–Jeg setter utrolig pris på at de valgte meg blant mange flinke utøvere i fylkeskommunen, sier han og legger til at stipendet kommer til å komme godt med for å få hverdagen til å gå rundt nå som han satser på fullt med å trene seg opp til Tokyo 2020.
Det blir jo egentlig Tokyo 2021, men på grunn av pandemien ble naturligvis konkurransen utsatt.
–Selv om det var litt kjedelig så var det litt bra for min del, jeg fikk jo et helt år til for å trene, forteller han.

Sjelden sykdom
Han er født med noe som heter Dysmeli. Det er en medfødt tilstand hvor armer og/eller bein ikke er utviklet som vanlig. Tilstanden omfatter både mangler, sammenvoksinger og for mange fingre eller tær. Hvor mange som har ulike former for dysmeli er ukjent. Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det blir født 15 til 20 barn som mangler hele eller deler av armen eller beinet (reduksjonsdefekter) hvert år i Norge.
–Blir man født slik må man bare gjøre det beste ut av det, og jeg synes at det er litt fint å være litt annerledes, sier han.

Tilfeldig at det ble svømming
Det var egentlig litt tilfeldig at det var svømming han begynte å satse på.
–Jeg har alltid likt å holde meg i aktivitet. Jeg prøvde litt forskjellig, men siden jeg mangler litt av venstre hånd ga det meg litt utfordringer når jeg begynte å gå på ski, etter hvert begynte jeg å slite litt med knærne, og da foreslo mine foreldre at svømming kan være et bra alternativ for meg, forteller han.
Ifølge han ble han godt mottatt der.
–Jeg begynte å flere venner og likte meg i vannet, og alt kom så naturlig og jeg begynte å trives mer og mer i vannet, og til slutt valgte jeg å satse på det, sier han.

Drømmen
Selv om han nå er i Bergen og trener seg opp til sin neste mål som er å komme til finalen i Tokyo 2020, så innrømmer han at han må komme hjem til Re inni mellom.
–Jeg har blitt litt sær, jeg liker de landlige omgivelsene og at det er roligere på Re enn Bergen, sier han.
Er drømmen etter hvert å flytte tilbake til Re med kone og barn?
–Så langt har jeg ikke tenkt, men hvis jeg skal komme tilbake må bussforbindelsen fra Re til Tønsberg bli bedre for mine barn enn det var for meg, sier han og ler.
Akkurat nå er ikke barn og familie en drøm, men den store drømmen er å bli best i hele verden.
–Akkurat nå har jeg del mål, og det første er å komme til finalen i Tokyo, også være en medaljekandidat i Paris 2024. Men jeg står opp hver dag med et mål som er å bli bedre og bedre for hver dag som går, sier han.
Solberg bruker rundt 25 timer i uka på å trene seg opp.
Hvor henter du inspirasjonen fra?
–Mister man inspirasjon så kan man like godt legge opp, sier han, og forteller videre at synes det er gøy å svømme og at han blir inspirert av sine trenere.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *