EN HALV MILLION: Over en halv million buttons produseres på buttonfabrikken på Sem. (F.v.) Fredrik Finckenhagen, Manolito Quiros, Frode Robertsen og Frank Swendsen er likevel klare på at det viktigste de lager er gode mestringsopplevelser.

Det finnes en “button” for alle anledninger

4. august, 2021

12:13

Ingen kommentar

Humor, vennskap eller folkeopplysning? Bestillingene renner inn.

Utdrikningslag? Politisk parti? Apotek, bank og Meny-butikk? Stat eller kommune? Jo da, det er til Døvleveien på Sem de kommer i flokk og følge.

PER ANNAR HOLM tekst og foto

Nærmere 600.000 “buttons” produserer Norges største button-fabrikk årlig, og aldri før har etterspørselen vært større enn akkurat nå.
Én meter, to meter – «Takk for at du holder avstand» – «Bruk munnbind» – for noen har annerledesåret gitt nye muligheter.
Og den aller, aller siste: «Jeg er vaksinert! », hvor stadig flere av oss endelig kan få «bæretillatelse»…

Vekst og mestring
Men først og fremst handler denne historien om å skape trygghet og vekst for folkene som jobber her.
Det viktigste produktet er ikke “buttons”, klistremerker eller trykksaker, men arbeidstrening og personlig mestring:
-De som jobber her føler en ekstra stolthet når de er på butikken eller treffer noen som bruker en av våre buttons. Det handler om å sette seg små mål, og glede seg over det når du har klart å nå dem, sier fagansvarlig arbeid, Manolito Quiros, til Byavisa.

Ekstra innsats
Akkurat denne ettermiddagen er daglig leder Ole Loe Andersen i Kirkens bymisjon Vestfold på besøk. Marsipankaken han serverer er bare en liten takk for stor innsats:
-Jeg er veldig imponert over hva denne flotte gjengen leverer. Både “button”fabrikken, bruktbutikken og Tomsbakken har klart seg gjennom pandemien uten smitte. Mange av våre brukere har hatt det ekstra tøft med sosial isolasjon det siste året, derfor er slike møteplasser så utrolig viktige, sier Loe Andersen.

IMPONERT: Daglig leder Ole Loe Andersen i Stiftelsen Kirkens bymisjon Vestfold er imponert over hva “button”fabrikken og bruktbutikken på Sem har levert: –Mange har slitt ekstra med isolasjon det siste året, derfor er slike arenaer ekstra viktig.

Det var i januar 2018 de kjøpte opp et Oslo-firma og flyttet produksjonen til Tønsberg.
Siden har pilene bare pekt oppover, og stadig nye profilprodukter er kommet til. Her er kundene Sjefen.
-Vi kan “buttons”, og produserer det du trenger, når du trenger det. Ingen jobb er for liten eller stor, sier Fredrik Finckenhagen, som sammen med grafisk designer Frode Robertsen sørger for topp kvalitet.
-Og så setter vi vår stolthet i å levere til avtalt tid. Skal du ha fest St.hansaften nytter det ikke at vi leverer varene uka etter, smiler Finchenhagen.
Tonen på “button”-fabrikken er mildt sagt uformell og lett. Fredrik er selv aktiv musiker, og gitaren er aldri langt unna.
-Musikk har aldri skadet noe arbeidsmiljø, tvert om, slår han fast.

Også bruktbutikk
Vegg-i-vegg ligger Kirkens bymisjons bruktbutikk, som har holdt koken de siste 15 årene.
Pandemien stiller ekstra krav for å forebygge smitte, spesielt når over 40.000 kunder har vært innom det siste året.
–Mange kan bruke to-tre timer her inne. Dette er et gjenbruksbutikk folk elsker å besøke, sier Frank Swendsen.
Selv om de har fått inn færre dødsbo det siste året, ser man at stadig flere får øynene opp for gjenbrukets muligheter.
Mange kunder tar også runden til flere bruktbutikker i nabolaget – de gir hverandre gjensidig drahjelp.

Følger trendene
Sommeren er høysesong for kjøpesterke badegjester, så da trylles det frem litt ekstra go’saker fra lageret:
-Teak, retro og design står sterkt blant Oslo-folk. Porselen fra Porsgrund eller Egersund er fortsatt populært, men kundene er blitt mer bevisste på akkurat hva de er ute etter, sier en medarbeider med over 15 års fartstid i butikken.
Og Kirkens bymisjon hadde ikke vært akkurat det uten en sosial profil. Enslige eller familier som sliter behøver ikke å gå tomhendt fra butikken:
-Vi deler ut mange gratis startpakker med det aller nødvendigste du trenger til kjøkkenet. Mottakerne er alt fra de som kommer ut av fengsel, har mistet alt eller har en omstart i livet, sier den butikkansvarlige.
Mange glade givere ønsker at ting skal komme til nytte når de selger huset for å flytte i leilighet.
Og om barn eller barnebarn ikke synes «forfedrenes» skatter passer inn i deres hjem, står Kirkens bymisjon på Sem klar med åpne armer.
-Vi hadde ikke fått til kunnet gi et så bra tilbud uten våre fantastiske frivillige som står på og hjelper oss hver dag, men fortsatt har vi plass til flere, sier Manolito Quiros.

Læringsarena Tomsbakken

Har du lagt merke til bygningene i Tomsbakken mellom rundkjøringene ved Jarlsberg hovedgård og Hortensveien?

REDSKAPER: Motor- og ryddesager, løvblåser, ljå eller saks er viktige redskaper når arbeidslaget fra Tomsbakken trår til: (F.v) Ole Mathisen, Tomas Häggbom, Olav Frivoll og Jan Ivar Johansen.

PER ANNAR HOLM tekst og foto

Der starter de dagen med felles frokost presis klokken 8, og så reiser de sammen ut for å rydde stier, strender, kulturminner eller kystledhytter.
Ved 15-tiden er de tilbake – da ryddes utstyret på plass til neste dags innsats.
–Dette er et spesielt trivelig og sosialt tiltak med høy trivsel, men det er viktig å komme seg opp om morgenen og komme i gang, sier fagkonsulent Olav Frivoll i Kirkens bymisjon.

FROKOST: Arbeidsfolk bør ha en solid frokost. Tomsbakken er en gammel husmannsplass under Jarlsberg hovedgård, og Olav Frivoll serverer gjerne bondeomelett.

Tomsbakken er et samarbeidsprosjekt med Tønsberg kommune. Andre oppdragsgivere er Færder Nasjonalpark, Oslo Fjorden Friluftsråd og Vestfold Telemark fylkeskommune.
Men der ryddesager eller ljå kommer til kort kan de også sette inn sauer eller gjeiter for å holde årsvekstene under kontroll.
Tomsbakken jobber også tett sammen med beitedyrskoordinatoren i Færder Nasjonalpark med oppsetting og vedlikehold av sauegjerder.
–Spesielt artig er det når folk gir tilbakemelding om at de setter pris på den jobben vi gjør. Enten det er å male utedoene på øyene eller å pusse opp kystledhytter, så synes det at vi har vært der, sier Jan Ivar Johansen.

red@byavisatonsberg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.