– Norge kan bli det første landet i verden som bare har elbiler i nybilsalget, sier Christina Bu, generalsekretær i Norske elbilforening Foto: Norsk elbilforening.

Det går mot slutten for nye forurensende biler

4. desember, 2023

07:34

Ingen kommentar

Avgiftsskruen strammes ytterligere til for biler som forurenser i budsjettforliket. – Nå tror jeg jammen meg 2025-målet kan være innen rekkevidde for personbilene, og dermed går det mot slutten for nye forurensende biler, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

Etter tøffe forhandlinger har regjeringen og SV blitt enige om statsbudsjettet for 2024, og mye endres i avgiftene på personbiler. – Etter at vi tidligere i år har kritisert regjeringen for å ha latt elbilandelen i nybilsalget flate ut, er vi nå positivt overrasket over grepene som er tatt, sier Christina Bu.

Om et drøyt år, skal alle nye biler som selges i Norge være utslippsfrie.

Det er nå klart at ladbare hybrider i snitt får nesten 50.000 kroner mer i engangsavgift, mens nye bensin- og dieselbiler får 17.000 kroner i økt avgift sammenlignet med 2023. – Dette øker konkurransekraften til elbilene, noe som er svært viktig for at vi skal komme i mål, mener Christina Bu.

Elbilandelen i nybilsalget for personbiler så langt i år er på 83,3 prosent. Men fremdeles selges det en del nye biler som forurenser. 7,1 prosent av nybilsalget er ladbare hybrider og 9,5 prosent er bensin- og dieselbiler. De fleste forurensende bilene selges nå i nærings- og leasingmarkedet, men regjeringen har også varslet endringer i mva-regelverket fra 1. juli neste år for å bøte på dette.

Langt unna utslippsfritt varebilsalg

Når det gjelder elektriske varebiler er markedsandelen kun på 31,9 prosent så langt i år. Engangsavgiften på forurensende varebiler er langt lavere enn for personbil. Likevel øker avgiften med kun lag 6.800 kroner.

– Det er en fallitterklæring at man ikke styrker virkemidlene for å elektrifisere varebilene mer. Dette er langt fra nok til å kompensere for at Enova la ned støtteordningen for kjøp av elektriske varebiler tidligere i år, mener Christina Bu. Dette beviser at politikerne overhodet ikke prøver å nå målet om at også alle varebiler i 2025 skal være nullutslipp.

Banebrytende nullutslippsmål for lastebiler

I budsjettforliket vedtar regjeringen for første gang et langsiktig mål for når man skal slutte å selge forurensende lastebiler.

I 2030 skal hele nybilsalget for tunge kjøretøy skal være nullutslipp eller biogass. Det gamle målet fra Nasjonal transportplan var at 50 prosent av lastebilene i 2030 skulle være utslippsfrie. Regjeringen skal nå legge fram en virkemiddelpakke for hvordan det nye målet skal nås

–  Det er banebrytende at Norge setter et mål for når vi skal slutte å kjøpe inn forurensende nye lastebiler. Vi gleder oss til å bidra med innspill til hvordan det nye 2030-målet kan nås, avslutter Christina Bu. Elbilforeningen har det siste året trappet opp arbeidet med elektrifisering av tungtransporten med et eget prosjekt, og er nå glade for gjennomslaget.

I budsjettforliket får Enova 285 millioner kroner i ekstra bevilgning til nullutslippslastebiler. Ambisjonen er å øke elektrisk andel av nye tunge kjøretøy fra 10 til 20 prosent i 2024.

Tallene for nybilsalg er fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Alle avgifter for 2024 er sammenlignet mot inflasjonsjustert engangsavgift for 2023.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.