På sommeren kan man nyte alt det gode Norge byr på i sesong. Spis friske salater, grønnsaker, frukt og søte bær.

Dette er på folks verstingliste når de skal slanke seg

18. mai, 2023

18:34

Ingen kommentar

Sommeren kommer, og sommerkroppen er i tankene for mange. En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Respons Analyse på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at syv av ti i Norge ønsker å gjøre noe ekstra som å spise sunnere eller trene mer i ukene frem mot sommeren.

På verstinglistas topp 3 over hva man bør spise og drikke mindre av troner; brus, godteri, kaker, kjeks og ultraprosessert mat. Ut ifra undersøkelsen (1) er det 62 prosent som svarer at de vil spise mye mindre av ultraprosessert mat og 46 prosent som vil spise mindre prosessert mat. Men vet egentlig mannen i gata forskjellen, og er egentlig prosessert mat så farlig?

En oppfatning at ultraprosessert og prosessert mat ikke er bra

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt presiserer at det er viktig å vite forskjellen på prosessert og ultraprosessert mat.

– Det er ikke nødvendigvis prosessering av mat vi trenger å være bekymret for, men graden av prosesseringen matvarene har vært igjennom forteller hun og påpeker at maten som er mest prosessert ofte er ting som vi uavhengig av prosesseringsgrad allerede vet er mindre nyttig mat men at forbrukeren også kan bli lurt til å tro at noen produkter er sunnere enn det de egentlig er.

Prosessert mat kan være tilsatt salt, sukker, olje og ulike type tilsetningsstoffer.  Formålet med prosesseringen er å øke holdbarheten.  Eksempler på varer som er prosesserte kan være syltet frukt og grønnsaker, ost, brød, hermetisk frukt og grønnsaker. Altså helt vanlige råvarer, som har en naturlig plass i kostholdet. Sagen påpeker at dette er matvarer som er helt «ufarlige» med sin lave grad av prosessering og at prosessering vil være helt nødvendig. Her er mange av matvarene fortsatt i nærheten av sin opprinnelige form der mye av råvaren fortsatt er helt intakt.

Ultraprosessert mat med lite råvarer

– Et sikkert kjennetegn på ultraprosessert mat er at den ofte inneholder ingredienser vi ikke har hjemme i kjøkkenskapet, forteller ernæringsrådgiveren. Maten inneholder gjerne smaksforsterkere, konsistensmidler og fortykningsmidler for å fylle opp mangel på råvare i produktet. Ultraprosessert mat er ofte basert på billige ingredienser, har lite råvare, skal være enkle og tilberede og spise- samt at de er smakfulle. De inneholder gjerne også en helsepåstand; «mindre sukker», «100 % fullkorn» og lignende.

En enkel huskeregel kan være jo mer prosessert maten er jo mindre burde du spise av den påpeker hun og fortsetter;

– Man kan heller ikke bare vurdere om maten bør ha en plass i kostholdet basert på matvarens prosesseringsgrad, det finnes unntak og noen produkter kan helt fint inngå i kostholdet selv om de i teorien kategoriseres som ultraprosesserte. Men velg for eksempel vanlig fullkornspasta fremfor fylte pastaputer, styr unna energibarer, dropp frossenpizza og velg vanlig ost fremfor “ost” på tube.

Ernæringsrådgiverens 5 råd til dem som ønsker å gå ned i vekt

  1. Ha som huskeregel at du alltid skal ha noe grønt på tallerkenen. Grønnsaker inneholder lite kalorier og masse næring, og vil også ta plassen til mer kaloririk mat man kanskje ville hatt istedenfor grønnsakene. Frukt er sunn og god snacks med lite kalorier og mye nyttig næring.
  2. For å unngå forvirringen av hva som er ultraprosessert eller prosessert vil det enkleste være å spise mest råvarer – selv om det selvfølgelig skal være rom for annen mat også.
  3. Legg heller til mat du skal spise mer av istedenfor å nekte deg alt som er godt. Det vil ikke vare i lengden og du vil til slutt gå på en “smell”.
  4. Mange som vil gå ned i vekt har fokus på at de skal spise mye protein til måltidene. For at et måltid skal være fullverdig er det lurt å spise protein, karbohydrater, men også fett.
  5. Spis deg mett på ordentlig mat, og ikke fall for diettfristelsen. Skap deg gode vaner som varer, hvis ikke kommer kiloene like raskt på igjen som de gikk av.

1. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *