Hvordan du skal kjøre i en rundkjøring er det nordmenn roter mest med i trafikken. Foto: Pixabay.

Disse kjørereglene sliter nordmenn med

28. juni, 2022

10:48

Ingen kommentar

Slik svarer nordmenn i fersk undersøkelse.

  1. Rundkjøring
  2. Fartsgrenser
  3. Fletting
  4. Vikeplikt
  5. Køkjøring
  6. Når skal jeg bruke blinklys

40 prosent av de spurte sier at de sliter med en eller flere av disse kjørereglene.

– Jeg er ikke så overrasket over at rundkjøringer topper lista, men de er egentlig ikke så vanskelige. Jeg tenker at ryktet om at de er så komplisert er ufortjent. Faktisk er de laget for å få ned antallet ulykker, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

De eldste sliter mest med rundkjøringer

– Mange av de som sliter med rundkjøringer fikk gjerne lappen før rundkjøringer ble vanlig, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Teorien bekreftes i undersøkelsen Norstat har gjort for Frende Forsikring. Aldersgruppen 60-99 år er de som sliter mest med nettopp rundkjøringer, etterfulgt av de i aldergruppen 50-59.

Fungerer som et vanlig veikryss

– En riktig bygget rundkjøring tvinger farten ned, og dermed hjelper den å forhindre ulykker. Egentlig fungerer det helt som et vanlig veikryss. Men rundkjøringer stiller noen krav til deg. Du må legge en plan for hvor du skal, og du må gi riktig tegn til riktig tid, så andre vet hva du finner på, sier Johansen i Trygg Trafikk.

En regel er imidlertid annerledes i en rundkjøring: Hvem du har vikeplikt for.

– Det viktigste skiltet inn mot en rundkjøring er vikeplikten, som her betyr at du har vikeplikt for kryssende trafikk. Og i en rundkjøring kommer den fra venstre, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

Er fartsgrenser vanskelig?

På andreplass på lista kommer fartsgrenser.

– En fartsgrense er et tall, så jeg håper ikke det er så vanskelig å forstå. Her mener nok folk at det ofte kan være vanskelig å vite hva fartsgrensen er der du kjører, sier Johansen i Trygg Trafikk.

– Jeg er enig. Ofte kan det være et stykke mellom skiltene, eller det kan komme flere skilt på korte strekninger, sier Ytre-Hauge.

I Frendeundersøkelsen sier også 1 av 5 av de spurte bilistene at fartsgrensen i Norge er for lav. Fem prosent mener grensen er for høy.

Dette sliter du unge med

På fjerdeplass på lista kommer nordmenns problem med å forstå og overholde vikeplikten. Vikeplikten er en viktig del av å kjøre riktig både i rundkjøringer og ellers, men det virker det ikke som alle helt tenker over.

– De eldste sliter mest med rundkjøringer, men sliter minst med vikeplikten. For de yngste er det stikk motsatt. De synes tilsynelatende at rundkjøringer er grei skuring, men vikeplikten sier hele en av fem mellom 18 og 29 år at de synes er vanskelig, sier Roger Ytre-Hauge.

Bare tre prosent av de over 60 trekker fram vikeplikten som problematisk.

– Hvis de eldste da tenker over at kunnskapen de har om vikeplikt gjør dem godt rustet i en rundkjøring, mens de yngre tenker at logikken de forstår i en rundkjøring gjør vikeplikten lettere er begge parter hjulpet, mener fagsjefen i Frende

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *