Disse sommerplagene frykter vi mest

12. juli, 2022

08:10

Ingen kommentar

Etter to somre med Norgesferie er det mange som ser sitt snitt til å feriere på sydligere breddegrader. Dersom flystreik, flyplasskaos og passtrøbbel blir overkommelige hindre, venter nye utfordringer for Ola og Kari Nordmann gjennom sommeren. Verst kan det gå utover magen.

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet viser at kun 29 prosent av Vestfold- og Telemarkinger forbereder seg godt ved å ha sitt eget ferieapotek med på turen.

 Som tidligere år oppgir beboere i Vestfold og Telemark myggstikk (54%) og solbrenthet (44%) som de hendelsene, plagene eller skadene man frykter kan ramme seg selv eller en i familien i sommer.

–  Myggstikk hører nok sommeren til for nordmenn flest. Det er imidlertid svært bekymringsfullt at nesten halvparten av Vestfold- og Telemarkinger forventer å bli solbrent, og at 27 prosent frykter soleksem. Dette er skader og plager som er særdeles lett å unngå, men som kan få svært alvorlige konsekvenser, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.

Stig Henning Pedersen

Turist-diaré

I tillegg til insektstikk, solskader og gnagsår, ligger magetrøbbel høyt på listen for hva innbyggerne i Vestfold og Telemark frykter i sommer.

 –  Når vi reiser utenlands utsettes vi for en annen bakterieflora enn den vi er vant til. Da er det lett at magen kommer i ubalanse. Vanlige symptomer er løs avføring, mageknip, kvalme og eventuelt feber, forteller Pedersen og legger til:

–  Stek det, kok det, skrell det eller glem det, er en god huskeregel å ha med seg på ferie. Ellers er vi vel godt vant med både håndvask og hånddesinfeksjon etter to år med pandemi.

Farmasøyten, som selv planlegger en tur til Tyrkia med familien, påpeker at daglig tilskudd av probiotika noen dager før avreise, kan bidra til å holde tarmsystemet i balanse.

Unngå vått badetøy

Selv om innbyggere fra Vestfold og Telemark frykter å skli på bassengkanten (20%) mer enn urinveisinfeksjon (14%) mener Pedersen det er viktig å alltid ha med seg tørt tøy ved bassenget eller på stranda.

– Vi tar litt lett på det fordi vi blir så fort tørre i sola, men våt bikini eller badebukse fører ofte til urinveisinfeksjon. Hos menn kan vått badetøy faktisk være med på å utløse en prostatabetennelse med feber, mens kvinner kan få sopp- eller urinveisinfeksjon med svie og hyppig vannlating, sier han.

Pedersen understreker at han ikke ønsker å være noen feriebrems og avslutter:

– De færreste blir jo rammet av alt på en gang så jeg høres kanskje litt dramatisk ut.

Men ta noen forholdsregler og bruk hodet så går nok det meste bra.

Plagene folk fra Vestfold og Telemark frykter mest i sommer

Myggstikk 54 %
Solbrenthet 44 %
Insektstikk 43 %
Gnagsår 30 %
Mageproblemer 38 %
Kutt/sår 39 %
Bitt av klegg 31 %
Allergisk reaksjon(er) 19 %
Brent av brennmanet 32 %
Soleksem 27 %
Skli på bassengkanten 20 %
Urinveisinfeksjon 14 %

Familiens ferieapotek:

 • Hånddesinfeksjon
 • Smertestillende
 • Saltvannsløsning
 • Probiotika
 • Middel for å stoppe diare
 • Saltvannsløsning
 • Lokalbedøvende, kløestillende salve
 • Branngelé
 • Reisesyketabletter
 • Solkrem
 • Plaster, kompress og strips (eller ferdige sårpakker)
 • Gnagsårplaster og sportsteip (om man skal gå mye)
 • Sårrens og sårsalve
 • Saks og pinsett
 • Myggmiddel

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 09. til 14. juni 2022 av Respons Analyse for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter i en alder mellom 18 og 87 år, og den har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet solkrembruk, sommervaner og lignende. Den hadde 1140 respondenter i Norge, og den er derfor representativ i de fleste fylkene. 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.