FOTO Marius Dalseg

DNT klar for påskeinnrykk

15. mars, 2022

09:39

Ingen kommentar

BILDET: Påske ved Nørdstedalseter i Breheimen. FOTO Marius Dalseg

Etter to år uten påskegjester kan de betjente DNT-hyttene endelig invitere til tradisjonell påskeferie igjen. Disse hyttene holder åpent i påskefjellet i år.

Nordmenn har sterke tradisjoner knyttet til påske. Mange finner veien ut til skiløypa med sekken full av sjokolade, grillpølser og en termos med noe godt i. DNT tilbyr turer og hytter som gir den gode påskestemningen, og har tilbud som passer godt for alle – enten man ønsker en lettbeint tur eller noe mer utfordrende.

Den Norske Turistforening ser fram til å endelig kunne ønske velkommen til de påskeåpne, betjente hyttene i år.

– Vi er veldig glade for vi kan legge den lange tiden med restriksjoner bak oss og ønske velkommen til god, tradisjonell påske på fjellet. Nå kan våre betjente hytter endelig ta i mot påskegjester igjen, og gjett om de er klare og gleder seg, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

Han minner om at DNTs betjente hytter både egner seg for dem som vil bo fast ett sted og ta dagsturer, og for dem som vil gå fra hytte til hytte gjennom ferien.

– På våre hytter er det noe for alle. Tilgang til fantastiske naturområder gir det beste utgangspunktet for ferien, men det skal også være rom for late ettermiddager og kos i solveggen. Hyttene byr på god mat og drikke, og hyggelig selskap, sier Solvang.

Skreddersydde tips for påsken

DNT har satt sammen noen tips til spennende områder å utforske i påsken, og fått en statusrapport fra vertskapet på noen av de åpne hyttene.

Sylan og Trollheimen

Trondhjems Turistforening blant dem som er svært fornøyde med at påsken blir mer som før. I Trøndelag er det spesielt to fjellområder som utmerker seg for påsketurer, og det er Sylan og Trollheimen.

Trollheimen er kjent for sine alpine topper og lune daler. Med tradisjonsrike hytter danner dette området en fin ramme for fjellturer på vinteren. Det vakre fjellområdet har begeistret fjellturister i generasjoner.

Fjellområdet Sylan strekker seg mellom Trøndelag og Jämtland i Sverige. På både norsk og svensk side er det godt tilrettelagt for korte og lange turer, både i høyden og over vidder. Sentralt ligger Sylmassivet med Storsylen på 1762 moh. som høyeste topp, og Norges høyeste grensefjell.

– Vi er veldig glad for at grensa til Sverige er åpen og at man kan vandre grenseløse turer i Sylan. Dette fjellområdet består av et sammenhengende hytte- og rutenett på norsk og svensk side av grensen, forteller Jonny Remmereit, informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

– I hele pandemien har grensen vært stengt, men nå er muligheten der. Samlet sett er dette verdens største helårsmerkede rutenett hvor man kan gå i ukesvis uten å krysse egne skispor, sier Remmereit.

Hardangervidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Her er det store, flate vidder og fra påske er det også et omfattende kvistet løypenett.

DNT Telemark håper så mange som mulig tar turen til dette spektakulære fjellområdet i påsken. Etter to nedstengte påskesesonger har endelig Kalhovd åpnet igjen. Vertskapet på Kalhovd har fortsatt til gode å oppleve påskesesongen på hytta, etter at de overtok for noen år siden.

– Jeg kan kun forestille meg hvor utrolig hyggelig det må være å ta i mot gjester som kommer til oss etter lange dager på ski og å kunne glede dem med deilig varm pizza og noe godt i koppen mens ilden knitrer i peisen. Jeg har hørt at det er en helt spesiell stemning på Kalhovd på vinteren, og det gleder jeg meg virkelig til å oppleve, sier vertskap Gry Thyrrestrup.

Kalhovd ligger vakkert til ved Kalhovdfjorden sørøst på Hardangervidda og er en naturlig inngangsport til vidda. På vinterstid er området et skieldorado der du kan gå lange skiturer langs stikkede løyper. Kaldhovd-hytta holder åpent fra 18. mars til 17. april. Mer informasjon om hytta finner du på UT.

DNT Drammen og Omegn holder både Mårbu og Rauhelleren åpent. Dette er to populære hytter. På begge hyttene håper vertskapene at så mange som kan tar turen oppover i løpet av påsken.

– Vi gleder oss til endelig å kunne fylle hytta med påskebrune gjester! Det er nok snø og gode forhold! Løypene er ferdig kvista og ligger forlokkende og bukter seg innover snøkledde vidder, sier Anne Grethe og Stein, vertskapet på Mårbu turisthytte.

– Vi jobber med å grave frem hytta, og tilrettelegge for hyggelige opphold hos oss. Fjellet er så vakkert nå! Det er lyst, og snøen lager en fantastisk stemning på denne tiden av året!

Mårbu turisthytte ligger idyllisk til på Skartåkervollen langs Søre Nordmannsslepa, ved nordenden av vannet Mår. Hytta er et naturlig stoppested under en hytte til hytte-tur på Hardangervidda, men området innbyr også til flotte dagsturer og egner seg godt for barnefamilier som ønsker å bo fast i flere dager.

Rauhelleren er en populær turisthytte der den gode gamle atmosfæren fremdeles sitter i veggene. Hytta ligger ved Langesjøen midt på Hardangervidda, med en utrolig sikt både øst- og vestover. Hytta er sentralt plassert i hytte- og rutenettet på Hardangervidda, men området rundt byr også på gode muligheter for dagsturer som egner seg for barnefamilier.

Jotunheimen

Jotunheimen byr på et omfattende stinettverk og flotte hytter og overnattingssteder blant Norges høyeste fjell. Her kan du dra på alt fra korte og familievennlige turer til krevende toppturer – eller legge ut på lange vandringer fra hytte til hytte.

En av hyttene du kan besøke er Skogadalsbøen, som i år holder åpent i påsken. Dette er selvsagt en gladnyhet for de som ser seg mot fjellet i ferien. Spenningen hos det nye vertskapet oppe på Bøen er ikke til å legge skjul på før hytta åpner 8. april.

– Vi gleder oss veldig til å åpne på Skogadalsbøen for første gang til påske. Vi er helt nye bestyrere på Skogadalsbøen og regner med at det blir veldig gøy. Vi håper på masse god snø og at vi får knallvær som i fjor, er beskjeden fra de nye bestyrerne Erling Heldaas og Tuva Damskau.

–Særlig gleder vi oss til å ta imot nye og gamle fjellfolk, arrangere påskeskirenn og servere lam på påskeaften. Hvis gjestene spiser nok egg, håper vi også på at barna – og de voksne – kan få male påskeegg.

Hytta ligger vakkert til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken, midt i Jotunheimen. Dette er et område du definitivt vil ønske å besøke flere ganger.

Langsua

Få fjellområder i Norge kan måle seg med Langsua når det gjelder frodighet høyt til fjells. Området egner seg svært godt for barnefamilier med korte dagsetapper mellom de fleste hyttene.

I dette vakre fjellområdet finner du turisthytta Liomseter. Hytta har en nydelig beliggenhet på Setervollen, og er selve midtpunktet i Langsua. Dette er stedet hvor hele familien kan kose seg, og er et ypperlig utgangspunkt for fine dagsturer. Liomseter er sentralt plassert med turmuligheter i alle retninger og egner seg ypperlig til et fast opphold. Hytta er det naturlige startpunktet for turer i Langsua og for langturer mot Jotunheimen.

Breheimen

Det er først og fremst variasjonene som gjør Breheimen så fengende. Du kan oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Spennvidden i rutenettet er også så stor at omtrent alle vil finne dagsetapper som passer.

Ønsker du å utforske Breheimen anbefaler vi at du tar en tur innom Nørdstedalseter. Hytta ligger øverst i Fortunsdalen i Breheimen. Hytta har en intim og hyggelig atmosfære og er et knutepunkt i ruta mellom Jotunheimen og Breheimen. Man har god variasjon av lange, og korte turer. Hytta serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner eller mat levert fra lokale leverandører.

Femundsmarka

Femundsmarka ligger på begge sider av den mektige innsjøen Femunden. Tar du turen hit kan du bo på Svukuriset som er en vakker, ombygget fjellgård som ligger i Femundsmarka. Hytta er et fantastisk utgangspunkt for turer i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark.

Dette passer både for den som skal gå fra hytte til hytte og ikke minst for deg som vil bo fast noen dager. Terrenget rundt Svukuriset er lett og variert og egner seg veldig godt for barn.

Nyttige lenker for planlegging av påske:

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *