Vi ønsker at alle skal komme seg trygt hjem, både trafikantene og de som jobber ute på vegen, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i TSF. Foto: TSF

Dobbel bot på forseelser i vegarbeidsområdet

10. august, 2022

07:56

Ingen kommentar

Skulle bare snike i køen – kjørte på en trafikkdirigent. Dette skjedde nylig på en vegarbeidsplass på E134. Og altfor ofte blir vegarbeiderne utsatt for farer. Midlertidig sikring og arbeidsvarsling gjøres for at du som trafikant skal komme deg trygt forbi vegarbeidsområdet. Det samme ønsker vi at de som jobber ute i vegtrafikken skal gjøre, nemlig komme seg trygt hjem etter endt arbeidsdag.

-Jeg håper ikke vi blir nødt til å gå til det skrittet å foreslå å doble forenklet forelegg og økt antall prikker for forseelser ved vegarbeidsområder. Temaet kom opp i en spørreundersøkelse blant de som jobbet ute på vegen, som TSF foretok tidlig i juni måned. Fortsatt er det mye vegarbeid som foregår, så oppfordringen blir å vise hensyn og ivareta sikkerheten til alle som jobber på og ved vegen, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i TSF.

En undersøkelse som Kantar gjennomførte for Trafikksikkerhetsforeningen bekrefter at det ikke bare er vegarbeiderne som opplever arbeidsplassen som farlig. Trafikantene vedgår også at det kan være farlig å arbeide langs vegen. Hele 85 prosent av de spurte er enige i at de som holder på med vegarbeid, har en risikofylt arbeidsplass.

Vårt ønske er at trafikantene og vegarbeiderne skal få det samme eierforholdet til trafikksikkerheten ute på arbeidsområdet i vegtrafikken, fortsetter Tangstad-Holdal. Derfor er vi opptatt av sikkerheten til både de som jobber ute på vegen og trafikantene som passerer arbeidstedene. Men vi er helt avhengig av et godt og sikkert samarbeid mellom alle partene.

På spørsmålet om trafikantene lar seg irritere over å måtte stoppe på grunn av vegarbeid, svarer 42 prosent av de spurte i undersøkelsen at de blir irriterte. Derfor har vi i TSF noen gode råd til trafikantene.

1. Planlegg turen
Hvis dere sjekker opp på www.175.no før du legger ut på turen, så får dere opp meldinger om alt som skjer av vegarbeid ute i trafikken. Da er det enklere å planlegge med hensyn til ventetiden.

2. Alltid sikkerheten først
Det viktigste er å ta det rolig igjennom arbeidsområdet. Følge skilt og trafikkdirigentenes anvisning. Det er ofte mange maskiner og vegarbeidere ute på hvert arbeidsområde. Så med hensyn til din sikkerhet og de som jobber ute på veien er dette viktig.

3. Ventetiden
Planlegger du godt, så vet du at det kan blir litt ventetid, og det er enklere å beregne når du må reise for å komme fram til planlagt tid. Bruk ventetiden til å nyte selve reisen og slappe av før du må kjøre videre.

I følge den nevnte undersøkelsen har bare elleve prosent svart «ja» på spørsmålet om de har opplevd ubehagelige situasjoner når de har passert et arbeidsområde langs vegen.
– Heldigvis er det et klart fåtall av trafikantene som har opplevd ubehagelige situasjoner når de har passert vegarbeid, sier Tangstad-Holdal. Men vi har en utfordring og det er med hensyn til de myke trafikantene. På spørsmål om myke trafikanter er ivaretatt, svarer en tredjedel at de er helt enig eller ganske enig i dette.

– Vi som jobber med trafikksikkerhet og de som jobber ute i vegtrafikken har et ønske, og det er å ivareta sikkerheten til alle trafikantene. Vår oppfordring er at alle trafikantene skal tenke på og ivareta sikkerheten for de som jobber ute i vegtrafikken. Vegarbeiderne jobber for at trafikkmiljøet skal bli bedre og tryggere å ferdes i for trafikantene, og at alle skal komme seg trygt hjem, avslutter Tangstad-Holdal.

Fra TSFs interne undersøkelse blant våre medlemsbedrifter har 80% svart at de ønsker at vegarbeid og arbeidsvarsling bør bli en grundigere del av opplæringen når man tar førekortet. Vi i TSF tror dette kan være med å skape større forståelse for nødvendigheten med arbeid på vegen, ventetiden som kan oppstå og at arbeidsområdene blir sikret for at trafikantene skal komme seg trygt fram og alle trygt hjem sammen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.