Julen kommer med mye god mat og kos, og det er lett å føle seg stinn etter et måltid.

Dropp akevitten, spis grønnsaker!

Det er ubehagelig å føle seg stappmett og “stinn” i julen. Mange tror akevitt hjelper på å fordøye den fete maten. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forklarer hvorfor dette ikke stemmer, og har klare råd for hvordan du kan unngå magevondt i julen.

Mange sier de må ta seg et glass akevitt til julematen for «å sette i gang fordøyelsen».  Ernæringsrådgiveren forteller at det er en myte at akevitt og annet brennevin kan hjelpe å fordøye fet mat. Forskning viser at alkohol heller ser ut til å gjøre at maten forblir lengre i magen (1,2). Verken akevitt eller annen drikke med høy alkoholprosent har vist seg å ha noen positiv effekt på tømming av magesekken, følelse av oppblåsthet eller metthetsfølelse.

– Større mengde poteter og grønnsaker enn julepølser og fet mat, gjerne i kombinasjon av en gåtur og rikelig med vann er nok heller et bedre råd enn akevitt. I alle fall når det gjelder fordøyelsen, sier hun.

Sagen forklarer at det er det høye fiberinnholdet i potetene, grønnsakene og frukten som bidrar til en bedre fordøyelse.

– Julematen inneholder mye fett og mange spiser ofte mer kjøtt enn de pleier. Fet mat bremser fordøyelsen og store mengder kjøtt kan være tungt fordøyelig for mange, noe som kan gi tregere fordøyelse og i verste fall en vond forstoppelse.

Mer energi til resten av kvelden

Ernæringsrådgiveren forklarer at fiber fra grønnsaker og poteter gir en god metthetsfølelse samtidig som det inneholder lite kalorier sammenlignet med julemat og julekaker.

–  Du trenger ikke å tenke på kalorier i julen, spis og nyt den gode tradisjonsmaten sammen med dine nære og kjære. Men det er ikke noe poeng i å spise så mye at det blir ubehagelig, som mange gjør. Et godt tips er også å bruke god tid på å tygge og nyte maten. Med en litt mer passe porsjon og med mye frukt og grønt på tallerkenen føler du deg kanskje mer pigg til å ta fatt på resten av kvelden, avslutter hun.

Ernæringsrådgiverens råd for å unngå magevondt

  • Å drikke tilstrekkelig med vann i kombinasjon med fiberrik mat som frukt, grønnsaker og fullkorn, kan redusere risikoen for forstoppelse.
  • En spasertur kan gjøre underverker! Fysisk aktivitet bidrar også til en god fordøyelse.
  • Dersom du ikke er vant til å spise mye kål eller har IBS-symptomer kan surkål og rødkål gi luftplager, dette er ufarlig men ubehagelig. Velg heller mer av de andre grønnsakene og mer poteter om du tror du kan få luftsmerter av kålen og bruk heller tiden mellom jul og nyttår til å venne tarmene til mer av den næringsrike kålen.
  • For de som opplever luftsmerter, kan det være lurt å unngå hyppig småspising. Å tillate at tarmene får perioder med hvile mellom måltider kan redusere ubehag knyttet til luftsmerter.
  • Klementiner innimellom alt det søte er et sunt valg og gir godt med fiber.
  1. Effect on gastric function and symptoms of drinking wine, black tea, or schnapps with a Swiss cheese fondue: randomised controlled crossover trial
  2.  Effect of ethanol and some alcoholic beverages on gastric emptying in humans

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.