Det bor rundt 750.000 katter i Norge. Katter kommer av og til i konflikt med hverandre.

Eiere av utekatter: Undersøk dette daglig

10. april, 2024

08:51

Ingen kommentar

En fersk undersøkelse* viser at halvparten av norske katteeiere har opplevd at katten har kommet hjem med skader, etter å ha havnet i konflikt med en annen katt. Dette er mest vanlig om våren og om sommeren, når kattene oppholder seg mer utendørs. Veterinær Sara Solheim forteller hva du bør være oppmerksom på.

Den mest vanlige skademeldingen Agria får inn når det gjelder katt, er sårskader. Hvis katten din har vært ute og kommer hjem med en vond pote, et øye som den kniper med, har sammenklistret pels eller ser stresset og redd ut, kan det være at den har vært i konflikt med en annen katt. Da bør du kontrollere den nøye, og se etter små og større sår og skrammer.

– Det kan være vanskelig å finne sår på grunn av all pelsen. De synlige sårene er ofte relativt små, men skadene inn under huden kan likevel være store. Når bakteriene kommer inn under huden med en tann eller klo, blir det fort en infeksjon.  sier veterinær Sara Solheim.

Hvis katten kniper med øyet kan det være at den har blitt klort av en annen katt i eller ved øye. Alle som selv har hatt et sår på øyet, vet at det kan være veldig smertefullt. Alvorlighetsgraden av øyesår varierer etter hvor stort og dypt såret er. Ta kontakt med veterinær med en gang.

Verk eller byll

Katter kan være flinke til å late som om ingenting har hendt, slik at eier ikke oppfatter at katten har blitt skadet, før det har gått litt tid. Det er også vanlig at mindre sår som i seg selv ikke er så vonde, kan bli infiserte og skaden vil da bli mer omfattende. Hvis du oppdager en kul i huden på katten, kan det være et betent sår som har dannet en byll.

– Byller må ofte åpnes slik at betennelses- og sårvæske kan komme ut. Deretter må såret renses godt. Dette må noen ganger gjøres i narkose, slik at det ikke er smertefullt for katten. Etterpå bør katten holdes inne til såret har grodd. I mange tilfeller må katten ha på seg en skjerm eller body slik at den ikke slikker på såret, samt få smertestillende, forteller Solheim.

Hvorfor dannes en byll?

Bakterier kan komme dypt inn i såret når katten blir bitt eller klort. Inne i såret er det varmt, fuktig og næringsrik, noe som gjør at bakteriene vokser godt.  Ofte lukker såret i huden seg fort og betennelses- og sårvæsken blir da stengt inne, noe som gjør saken verre. Det vil da dannes en smertefull byll inn under huden. Noen ganger sprekker byllen, noe som vil føre til at innholdet kommer ut og trykket minker. Alle byller bør dreneres og renses godt for å få bukt med infeksjonen.

Hva kan jeg gjøre?

Det er ikke så lett å forebygge konflikter mellom katter som er ute, men ukastrerte katter sloss oftere enn de som er kastrerte. Hvis du vet at det er en av naboens katter som din katt ofte er i konflikt med, kan det være lurt å snakke med eieren. Hør om katten er kastrert, eller om dere eventuelt skal avtale ulike utetider for kattene, så de ikke treffes.

Dersom du finner et sår, selv om det er lite, kan du rense det med sårrens morgen og kveld. Ofte er det enklest å dynke en kompress med sårrens, og trykke forsiktig mot såret. Pass på at katten ikke slikker i seg sårrensen eller på såret. Følg med på såret og se spesielt etter om huden rundt såret blir rød, varm eller hoven. Dette kan være tegn på at det er en infeksjon inn under huden. Ved slike infeksjoner bør katten tas med til veterinær for åpning av såret og rensing.

Selv om katten kan virke nærmest upåvirket, er det viktig å huske at sår, infeksjoner og byller er vondt. Mange kan derfor ha godt av å få en undersøkelse av veterinær og litt smertestillende medisiner.

Katter som er ute, bør undersøkes daglig. Se etter:

  • Sammenklistret pels
  • Blod eller skorpe
  • Kuler/byller
  • Kniping med et øye
  • Tegn til smerte, når du kjenner over katten
  • Halting
  • Nedsatt allmenntilstand
  • Feber
  • Nedsatt matlyst
  • Om katten oppfører seg unormalt

*Undersøkelsen ble utført av Xtreme på oppdrag fra Agria i november 2023. 447 norske katteeiere bidro med svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.