FOKUSERTE PÅ DYRS RETTIGHETER: Elevene fra kunstkollektivet, Cusca, fra 3KDA i faget «Kunst og skapende arbeid» ved Færder VGS, fokuserte nylig på teamet dyrerettigheter. Fra venstre: Herman Christoffersen Aasly, Naomi Silverio Thorsen, Ailis Moreno Paas og Kamilla Pechüle Lien.

Elevene fokuserte på dyrs rettigheter

3. august, 2021

10:01

Ingen kommentar

Elevene fra kunstkollektivet, Cusca, fra 3KDA i faget «Kunst og skapende arbeid» ved Færder VGS, fokuserte nylig på teamet dyrerettigheter, men også maktmisbruk, klasseskille og urettferdighet som rammer mange mennesker.

ESPEN JØRGENSEN tekst

– I disse tider må mange være hjemme uten noe spesielt å finne på. Noen bruker denne tiden på å lære seg nye ting eller slappe av. Mye av det er positivt, men ikke alt. Andre har rettet sin oppmerksomhet mot kjæledyrene sine, og kanskje uten vilje skadet dem. Hvert år anmeldes 100 lovbrudd mot dyr, og en rekke av sakene omhandler grov vold mot hunder og katter. Vi i Cusca ble inspirert av en sak der en hund nesten døde av å bli farget lilla med hårfarge ment for mennesker. Slike “uskyldige” mishandlinger skjer hver dag mot uskyldige dyr. Ny bølge er på vei og vi ønsker å gjøre folk mer oppmerksom på dette, før flere må sitte hjemme, sier Elisabeth Pihl-Jonstang, adjunkt.

LÆRER: Her ser vi Elisabeth Pihl-Jonstang som er lærer i Kunst og skapende arbeid.

 

Utfordrende og gøy

Hvordan synes elevene at det har vært å jobbe med denne utstillingen?

–Lærerikt. “Hud og Pels” happeningen er en blanding av en “falsk” utstilling og performance art. Performance Art er en helt annen form for kunst som er ganske nytt for oss å jobbe med. Det er veldig annerledes og øyeåpnende med mange flere aspekter og tenke på. Vi måtte forstå hva som blir betraktet som kunst og hva som blir betraktet som teaterstykke. Vi er 13 elever i dette faget (Kunst og skapende arbeid) som har jobbet sammen i et stort team om dette felles prosjektet. Det var både utfordrende og gøy å finne løsninger, og vi måtte kommunisere og samarbeide for å oppnå en helhet. Vi ser at det er viktig å lære og samarbeide fordi det er en stor del av arbeidslivet, sier elevene.

– Vi møtte på konflikter der mange har forskjellige meninger, løsninger og barrierer. Dette gjorde at vi gikk ut av egen komfortsone, og måtte være fleksible og åpne for andres forslag. Dette fører oss tettere sammen og vi blir dermed tryggere på hverandre. OneNote var et godt verktøy vi bruker i alle fag der vi fikk innsyn i alle sine ideer, forslag, tidsplaner og oppgaver, forteller engasjerte elever.

Sterke inntrykk

Pihl-Jonstang forteller at Hud og Pels var en performance art-forestilling som ble godt mottatt på skolen.

KANIN: Kamilla Pechüle Lien som en hjelpeløs og forskremt kanin i buret.

– Både elever og ansatte var veldig nysgjerrige hva som foregikk i det lukkede personalrommet øverst i trappa på skolen. Ingen visste hva de gikk til, og reaksjonene var store både av forvirring, forbauselse og sjokk. Det ble for mye inntrykk på noen elever som måtte ut før de 6 minuttene var over. Mange satt igjen med et nytt frø plantet i deres tanker. Hva var jeg med på? Ble jeg virkelig med på å slå på en som satt inne i et bur? Flere tilskuere fortalte at det var en sterk opplevelse med gode virkemidler som fremmet budskapet godt. De ble sugd inn i opplevelsen med sorte vegger som ledet de inn i et rom med bilder på staffelier av mishandlede dyr, et bur i midten av rommet, og lys i mørket som skapte en dunkel stemning. På prosjektoren ble videoer vist av mennesker som gledet seg over rovdyr som tok sine bytter. Plutselig kommer to skapninger ikledd pelskåper og strømpemasker som bryter seg igjennom utstilling og lager kvalm. De får med seg publikum på å slå og oppskake den hvite skapningen i buret. De får med på å danse med glede rundt buret, og pinner eller våpen de kan bruke til å slå med, sier Pihl-Jonstang.

Bærekraftige fairtrade-produkter

Dere er opptatt av dyrevelferd og ønsker å si noe om dette problemet ved hjelp av kunst?

– De fleste er opptatt av dyrevelferd til en viss grad. Fåtall vil at dyr skal bli mishandlet, men fåtall er villig til å bruke tid og mer penger på å finne bærekraftige fairtrade-produkter. Mange holder seg unna pels, men ingen tenker på at skinn og lærprodukter som vesker og belter er laget av det samme råmaterialet. Det handler om hvordan dyret har blitt behandlet i sitt liv og at dyret blir utnyttet til så mange aspekter som mulig både til mat og forskjellige produkter. Vi vet at ikke alle dyr blir mishandlet. Pels kan komme fra en godt sted der dyrene blir behandlet på en god og verdig måte. Et eksempel er hvordan samene tradisjonelt bruker opp hele reinsdyret – skjelett, kjøtt, innvoller, skinn og pels blir til mat og Duoji. Masseproduksjonen har gjort dette vanskelig fordi det handler om effektivitet og kapital for produsentene. Derfor holder de så mye som mulig av produksjonskjeden skjult for forbrukerne. Det er ekstremt viktig at kjøpere og de som er en del av forbrukersamfunnet vet hvor pels og andre materialer kommer fra, og hvordan de som arbeider med klær blir behandlet. Dette vil legge press på at klesfirmaer skal være bærekraftige (ikke green-washing) og gjennomsiktige ovenfor forbrukere, sier elevene.

Vil bevisstgjøre samfunnsproblemer

Fortell litt om din og dine elevers tanker rundt maktmisbruk, klasseskille og urettferdighet når det gjelder mennesker? Er kunst en god måte å bevisstgjøre folk om dette alvorlige problemet?

– “Hud og Pels” tar tak i rettigheter for alle uansett om du er menneske eller dyr. Man kan se på kunstens budskap og tenke like mye på menneskerettigheter som på dyrevelferd. Det er et stort klasseskille mellom de som har råd til billige klær her i vest, i forhold til de som skal lage dem uten levelønn i Sweat shops i Bangladesh. Kunst er kjent for å være en ice-breaker, en metode og en demonstrasjonsmåte. Den er en god måte å bevisstgjøre samfunnsproblemer. Med Hud og Pels performance ønsker vi å bevisstgjøre urettferdighet ovenfor mennesker og dyr, vi ønsker å skape debatt og å kaste lys på problemene. Kanskje dette kun blir en kortvarig interesse for tilskuerne, men vi har likevel plantet et frø som senere kan gro til noe større, sier Elisabeth Pihl-Jonstang.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *