DRØMMER: «Only adults can limit childrens dreams» heter dette bildet av Tom Erik Andersen.

En av Norges mestselgende kunstnere til Tønsberg

29. september, 2021

10:30

Ingen kommentar

Tjener millioner på kunsten

Tom Erik Andersen fra Drammen stiller ut på Gallerii på torvet i Tønsberg fra torsdag og et par uker frem i tid. Det er en opplevelse i historiefortelling man bør få med seg.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Bildene hans henger på mange vegger etter en ganske lang karriere der Tom Erik Andersen har levd av kunsten. Ikke så rart, de er dekorative og i klare farger. Tom Erik tror imidlertid det er budskapene i bildene som gjør at de treffer folk.

Første gang i Tønsberg

–Jeg blir ofte overrasket over publikums tolkning av bildene mine. Når jeg maler og har budskapet så klart i hodet, synes jeg det er overraskende at de kan se en annen tolkning. Men det er jo så fint – vi er alle forskjellige, og vi har unike erfaringer, sier Tom Erik.

Bildene hans har vært tilgjengelige hos Kaire Kitse på Gallerii i noen år nå, men han har ikke hatt egen utstilling der før.

BEGEISTRET: Kaire Kitse ved Gallerii gleder seg til Tom Erik Andersens separatutstilling som åpner torsdag.

–Dette er min første utstilling i Tønsberg noensinne, og jeg er spent, sier han, og legger til at han har gode barndomsminner fra Tønsberg.

–Vi hadde campingvogn på Ringshaug, og jeg har tilbrakt mange somre der. De somrene sitter godt i minnet.

Barndommen hadde han i Lier, og han er fra en typisk arbeiderfamilie. Han og broren brukte mye tid på kreativitet ute i naturen, spikket og snekret, skrudde fra hverandre ting som klokker og satte det sammen igjen med større eller mindre hell. Men så fort Tom Erik fikk en stille stund, var det frem med tegneblokka.

Surrealisme

Tom Erik Andersen er solid kunstutdannet fra Asker kunstskole, og har vært elev hos Oddmund Raudberget og Kjell Eivind Wang.

Hvordan han fant sin unike stil, som beskrives som poetisk surrealisme, er usikkert. Bildene viser ting vi kjenner, gjerne sammen med et menneske – ofte et barn, satt i en uvant situasjon. Et av de siste bildene hans, som det også er laget grafikk av, viser en tivolikarusell med hester som man sitter på. En av hestene har brutt fri fra karusellen, og den løper vekk fra karusellen. Det har fått tittelen «If freedom doesn’t find you, then you must find freedom».

–Mulig det har noe med musikk å gjøre. Jeg hørte mye på tekstene i musikken på 60- og 70-tallet. Dannet meg surrealistiske bilder av det jeg hørte.

En reise fra null

Det er et fåtall kunstnere i Norge som lever godt av kunsten sin, og Tom Erik er en av dem. Han selger malerier og grafikk for 2,5 millioner i året.

–Det tok jo noen år, men de siste 20 årene har jeg levd av kunsten. Det var en reise fra null, men i dag lever jeg godt av den. Jeg lærte fort at det er lurt samarbeide med galleriene, sier han.

HÅNDKOLORERER: Tom Erik trykker grafikken sin på Nøtterøy, og han håndkolorerer som en siste finish.

Han har faste gallerier som han samarbeider med rundt i Norge, og har to separatutstillinger hvert år. Han deltar dessuten på en del kollektivutstillinger. Han liker å være til stede ved åpninger og snakke med folk.

–Jeg treffer mye folk når jeg reiser rundt, og det er alltid fint å høre hva de føler når de ser bildene mine, sier han.

–Alle utstillingene er vel ikke like innbringende?

–Nei, jeg har vært flere små steder rundt i landet hvor det kanskje bare har blitt solgt én grafikk. Men det er verdt det likevel. Det er fine turer, og det er fint å oppleve mennesker som møter kunsten min for første gang, sier han.

For Tom Erik er ikke det viktigste å samle mest mulig penger, men den økonomiske friheten det gir ham.

–Det gjør meg i stand til å kunne fortsette å fortelle historiene mine, sier han.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *