Tekst og foto: Yngve Skomsvoll
Den eneste kristne bokhandelen mellom Arendal og Oslo ligger i Tønsberg. Men uten julesalget hadde det vært kroken på døra også for Bibelbutikken i Møllegaten.
Ved første øyekast ser den ut som en helt vanlig bokhandel. Helt til man oppdager det høye innslaget av kristen litteratur i vindusutstillingen.
Men til tross for navnet, retter ikke butikken seg bare inn mot kristne.
– Vi ønsker å være et tilbud for alle som er interessert i vårt segment, sier daglig leder Helge Brunstad, som til daglig holder hus i Stavanger.
Sammen med kona Jorun Eiane Brunstad driver han Bibelbutikkene. Fra en forsiktig start i 2017, har de vokst til å bli fem butikker i Haugesund, Sandnes, Bryne, Egersund og Tønsberg.
– Det er «bibelbeltet» og Tønsberg?
– Ja, og det er litt tilfeldig. Vi fikk mulighet å være med på å åpne en butikk her, daværende Bok & Media. Som igjen tidligere het Vivo, minnes Brunstad.
Ikke bare for kristne
Når BY Tønsberg & Færder er på besøk, er det et jevnt sig av kunder i butikken – både voksne og barnefamilier.
– Det er mange kirkesamfunn og menigheter her i området og mange herlige folk som kommer innom butikken, forteller butikksjef Tone Marit Holum.
– En av de store gledene ved å jobbe her, er å bli kjent med alle menneskene som kommer innom.
En kunde med dysleksi hadde blitt anbefalt en av Bibelbutikkens bøker.
– Hun kom tilbake og sa at dette var første gang hun hadde klart å lese en hel bok. Og den hadde hjulpet henne på det stedet hun var på i livet. Da føles det meningsfullt å selge bøker, sier Tone.
Glede og inspirasjon
Som seg hør og bør i en bibelbutikk, går det mye i bibler.
– Vi selger mest av 2024-bibelen; en redigert utgave av bibelutgaven fra 2011. Det finnes mange forskjellige bibelutgaver, og mange har flere bibler hjemme, forteller Holum.
– Og så går det mye av såkalte anledningsfigurer, sier hun og viser til det ene vinduet som er fullt av figurer i forskjellige former og fasonger.
– I tillegg har butikken mye inspirasjonslitteratur og barnebøker. Mange foreldre, besteforeldre, tanter og onkler ønsker å formidle til barna det de kanskje ikke får via skolen, sier Helge Brunstad.
En egen seksjon tar for seg bøker om Israel og midtøsten. Der kan folk finne litteratur om hva ulike forfattere mener og som drøfter det Bibelen beretter.
– Det hender at folk spør meg om hva Bibelen sier om disse spørsmålene, men da viser jeg til bøkene så folk kan lese selv, forklarer butikksjef Holum.
Totalt utgjør kristen litteratur bare om lag fire prosent av boksalget i Norge. Men i det kristne segmentet kommer det opp mot 200 nye utgivelser hvert år.
Meningsfylt jobb
Selv om produktene i dag kan bestilles på internett, kan det aldri erstattes av fysiske butikker med hjelp og veiledning.
– Det er en veldig meningsfylt jobb. Vi selger ikke bare ting, men noe som kan gi håp, sier Tone Marit Holum.
Men å selge kristen litteratur i Norge er på ingen måte en gullgruve. En tredjedel av årsomsetningen kommer inn rundt juletider.
– Butikken i Tønsberg gikk i null i fjor og går kanskje i pluss i år. Hvis julesalget ikke hadde vært der, ville vi ikke hatt mulighet til å drive videre, hevder Helge Brunstad.
– Hva er drivkraften?
– Det er å formidle hva vi mener er verdens beste budskap; Bibelen og evangeliets innhold hvor det kristne håpet er viktigst. Det handler om å åpne opp og bli kjent med hvem Jesus er, mener han.
På det meste var det 65 kristne bokhandler i Norge. Nå er det 15 igjen.
Én kommentar
Handlet i denne butikken nylig.: Familiens aktivitets kalender 2025.
En butikk med utrolig god atmosfære. Finner alltid noe bra her.