Foto: Anne Valeur

– En seier for pasientsikkerheten!

10. mars, 2022

09:40

Ingen kommentar

BILDET: Karim Sayed, styreleder i bransjeforeningen Norfem. Foto: Anne Valeur

Nå er det slutt på at hvem som helst kan sette kosmetiske injeksjoner. – En seier for den seriøse delen av bransjen, uttaler styreleder Karim Sayed i bransjeforeningen Norfem.

Et bredt flertall på Stortinget vedtok i går innstramminger i helsepersonelloven og pasient- og brukerrettighetsloven som innebærer strengere kompetansekrav og aldersgrense for kosmetiske injeksjoner.

– Dette er et viktig vedtak som bedrer pasientsikkerheten, og gjør det enklere å være seriøs tilbyder av estetisk medisinske tjenester. Lovverket har vært svært mangelfullt og det er bra at Stortinget nå setter en stopper for at hvem som helst kan utføre kosmetiske inngrep, sier Karim Sayed, styreleder i bransjeforeningen Norfem.

Norfem (Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin) har lenge arbeidet for innstramminger i loven, slik at det kun er kvalifisert helsepersonell som kan utføre estetiske injeksjoner. Blant annet har foreningen innført en egen sertifiseringsordning for å heve kompetansen blant medlemmene.

– Det har vært fritt frem for useriøse aktører å tilby disse behandlingene, og konsekvensen har dessverre vært flere tilfeller av alvorlige skader som infeksjoner, betennelser og nekrotiske sår. For den seriøse delen av bransjen har dette ikke bare vært et omdømmeproblem, vi har også måttet hjelpe mange med å reversere eller korrigere injeksjoner som er satt feil, sier Karim Sayed.

18 års aldersgrense

Stortinget vedtok også at det skal være 18 års aldersgrense for injeksjoner som botox og fillere.

– De fleste som tar disse behandlingene er godt voksne og bevisste forbrukere. Ingen av oss som praktiserer injeksjoner ønsker å gi det til barn under 18 år. En aldersgrense har liten økonomisk effekt for den seriøse delen av bransjen, men sender et viktig signal om at dette er behandlinger som ikke egner seg for barn, sier Karim Sayed.

Etter at loven er vedtatt i Stortinget, er det opp til regjeringen å gjøre nødvendige forskriftsendringer før loven kan tre i kraft.

– Vi har forventning om at regjeringen iverksetter dette arbeidet raskt. Det er viktig at de riktige behandlingene blir omfattet, og at det stilles gode kompetansekrav. Neste steg må være å innføre egne spesialiserte utdanningsløp, noe som allerede finnes i flere andre europeiske land, sier Karim Sayed.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *