Desirée var bare sju år da moren ble rammet av kreft første gang. Nå går mor og datter turer sammen så ofte de kan. Fotos: Privat

Et krafttak for kreftsaken

Tekst: Merete Sillesen

Desirée var bare sju år da moren ble rammet av kreft første gang. Søndag inviterer 25-åringen til et storstilt krafttak for kreftsaken.

Da holder Desirée Tanner workshop med perling av Fuck Cancer-armbånd på Hotel Klubben mellom klokken 12 og 15. Alle er velkomne til å gjøre en liten innsats for en stor sak.

– Da mamma ble syk, var jeg veldig redd og usikker på hva som skulle skje. Jeg var bare sju år, og det var vanskelig å forstå hva som egentlig skjedde med den viktigste personen i livet mitt. Heldigvis hadde jeg et godt støtteapparat rundt meg og tilgang til profesjonell hjelp, forteller Desirée.

Startet Ung Pårørende

Både mor og datter er engasjerte i kreftsaken. De har også løpt Rosa Sløyfe-løpet sammen.

Hun bor i dag på Vear med sin samboer. 25-åringen jobber som assisterende butikksjef hos Bolia i Tønsberg. Samtidig studerer Desirée bærekraftig økonomi og ledelse.

Desirée vokste opp på Solvang med mamma og en fire år eldre storesøster. Som sjuåring opplevde hun at moren fikk brystkreft for første gang. Åpenhet har hele tiden vært viktig for familien, som snakket mye sammen og lot alle følelser få fritt spillerom. Det var en skremmende og usikker tid for hele familien.

– Kreftforeningen i Tønsberg var et viktig støttepunkt, og jeg fikk hjelp til å forstå hva vi gjennomgikk, sier Desirée.

– Da mamma fikk kreft for andre gang, var jeg ni år. Redselen slo inn på ny.

Hun opplevde det tøft å være ung pårørende, spesielt i starten. Det var mye usikkerhet og vanskelig å finne sin plass da sykdommen tok over. Desirée følte seg ofte alene som barn med en kreftsyk mor.

– I 2017 startet jeg Ung Pårørende i Tønsberg i samarbeid med Kreftforeningen og Ung Kreft. Jeg ønsket å skape et sted der unge pårørende kunne møtes, dele erfaringer og få støtte. Samlingene ble holdt omtrent en gang i måneden. Vi hadde ulike temaer hver gang, inkludert sosialt og faglig påfyll, forteller 25-åringen.

– Under pandemien stoppet samlingene for Ung Pårørende opp. Dette ble vanskelig for mange at støtten, som var så viktig, ble begrenset. De som hadde følt seg alene før og funnet et fellesskap i Ung Pårørende, ble nå mer alene med tanker og følelser enn noen gang.

Vil skape engasjement

Det er i år ti år siden de første armbåndene ble perlet. Inntekten av salget går til Kreftforeningen.

Søndag, 17. november håper Desirée å se flest mulig på Fuck Cancer-workshopen på Hotel Klubben. Arrangementet er åpent for alle som vil støtte kreftsaken.

– Vi perler sammen fra klokka 12 og regner med å holde på i tre timer. Alle som hjelper til, får et armbånd som takk for hjelpen, sier Desirée med et stort smil.

Det vil også være mulig å kjøpe armbånd på stedet.

Desirée er takknemlig for at Hotel Klubben stiller lokalet gratis til disposisjon og at Bydelshuset vil bidra med bakst. Hun ser fram til at de fremmøtte lager armbånd og skaper gode minner sammen.

– Jeg håper å kunne inspirere flere til å støtte kreftsaken og bidra til økt bevissthet rundt hvordan vi kan hjelpe dem som er berørt av kreft.

Pengene som samles inn fra salget av armbåndene, går til støtte for kreftforskning og aktiviteter for unge berørt av kreft.

– Armbåndene er en konkret måte å vise solidaritet på. Samtidig bidrar de til en viktig sak.

Armbåndene blir solgt både på Kreftforeningens nettside og på arrangementer som dette. Pengene går til å støtte både forskning og aktiviteter og hjelper dem som er berørt av kreft. Spesielt unge pårørende er Desirées hjertesak.

– Mamma er kreftfri i dag, men hun lever med senskader fra behandlingen. Det har vært en lang og tung vei, men hun er en sterk person som er en stor inspirasjon for meg, sier samlingslederen i Ung Pårørende Vestfold.

Perlet armbånd i ti år

Når Desirée inviterer til Fuck Cancer-perling på Hotel Klubben søndag, håper hun på stort engasjement.

Høsten 2014 startet Unni Killi først med å perle Fuck Cancer-armbånd til inntekt for kreftsaken. Siden har flere tusener frivillige gjort det samme. Desirée husker ikke når hun perlet sitt første armbånd, men til nå er det blitt flere hundre.

– Et Fuck Cancer-armbånd signaliserer støtte til kreftsaken. Samtidig er det et sterkt symbol om håp i kampen mot kreft, forklarer tønsbergkvinnen.

– Samtidig kan et Fuck Cancer-armbånd fungere som en døråpner for samtaler om kreft og de utfordringene som følger med. Det skaper en fellesskapsfølelse og åpner for diskusjoner som kanskje ellers kan være vanskelige å ta opp.

Alle som ønsker å vise støtte til kreftsaken, kan bære et Fuck Cancer-armbånd. Det er et symbol på fellesskap og styrke.

– Jeg håper at Ung Pårørende i Vestfold kan fortsette å være en støtte for unge pårørende og at vi kan bidra til mer åpenhet og forståelse rundt kreft. Jeg ønsker også at det skal være lettere for folk å få hjelp og støtte når de trenger det, sier Desirée.

– Kreftforeningen og Ung Kreft er fantastiske organisasjoner som utgjør en stor forskjell for både pasienter og pårørende. Jeg håper at flere vil engasjere seg.

Så hjertelig velkommen til workshop søndag.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.