Mens frostrøyken driver innover Byfjorden køer tønsbergfolk langs tråleren for å sikre seg dagferske skalldyr.
HINA ASLAM og PER ANNAR HOLM tekst og foto
–Jeg måtte ha litt flere sjøkrepser. Rekene er gode, men sjøkrepsene var helt fantastiske, sier Vigdis Hagen etter å ha sikret fredagskosen.
Og sjømatelskeren er ikke i tvil:
–Ferskt smaker best – alltid!
Det var rett etter nyttår Steinar Klungerbo fra Foynland og Terje Brattestå fra Husøy begynte med salg over ripa ved gangbrua over til Kaldnes på fredager-
–Det er nå rekene er på sitt aller beste. Mange av fulle av rogn, og kjøttet er fast og fint, sier Steinar, mens han leverer ut poser med ferdigbestilte varer og tar betalt med den andre neven.
Nå i februar-mars står rekene litt høyere i sjøen, og «Sjøglimt» tråler i Ytre Oslofjord fra Færder fyr og sørover.
De fleste kundene har forhåndsbestilt via Facebooksiden «Skalldyrbåten Tønsberg».
Det er også her fiskerne varsler når de kommer til brygga for å selge, men siden januar har båten vært her de fleste fredagene.
Akkurat denne dagen er det godt med reker, sjøkreps og bifangsten av flyndrefisken slettvar i kassene.
Salget starter klokken 10.30, og få timer er isoporkassene tømt.
Kjøpt fra Skottland
«Sjøglimt» kjøpte de i Edinburgh for tre år siden, og seilasen over Nordsjøen tok 60 timer i maksvær og syv knops fart.
–Skalldyr er vanskelig å se på ekkolodd, derfor tråler der vi tror rekene og sjøkrepsen står, sier Terje.
Et problem oppsto nå i slutten av februar da de fikk strekk i trålposen, og veien til notbøteriet i Gøteborg er koronastengt.
–Men vi har fått tak i en reservetrål, og regner med å kunne levere på Brygga i Tønsberg fredag, sier Terje.
Strengt regulert
Alt fiske i Norge er strengt regulert. Derfor må Steinar og Terje først gå til fiskemottaket i Engelsviken ved Fredrikstad for å veie inn all fangst, før de så «kjøper tilbake» det de skal selge over ripa i Tønsberg:
–På grunn av Brexit og korona er det også veldig strengt at vi må holde oss på norsk side av grensen mot Sverige. Fisker vi reker bør trålen i sjøen ved 5-tiden om morgenen, sjøkreps et par timer senere, sier Terje.
Fangstene varierer, men for at arbeidsdagen kan kalles økonomisk godkjent bør det bli minst ti kilo skalldyr pr. time med tråling.
Til Lofoten
Fra 20. mars blir det én snau måneds pause fra bryggesalget i Tønsberg.
–Da tar vi «sommerferien» og reiser på lofotfiske, sier Terje Brattestå, som gleder seg til litt avveksling både i type fangst og omgivelser.
Sprekingene kjører bil med en Øien 620 på henger opp til Bodø og videre over til Svolvær og det store fiskeeventyret på jakt etter storskreien:
–Vi fisker med line og juksa. Dette blir mitt sjette år på lofotfiske, mens Steinar er med for tredje gang, forteller Terje.
Men etter påske er planen at «Sjøglimt» igjen skal være på plass ved Brygga i Tønsberg.
–Ennå er det flere uker igjen mens reke og sjøkreps er på sitt beste. Det er jo synd at etterspørselen er på topp om sommeren når kvaliteten egentlig er på sitt laveste, sier Terje Brattestå.
——————————————————–
Helt ferskt da den ble frosset
Torsk og hysekaker selger året rundt, mens kveite og røykelaks topper salgsstatistikken før jul.
–Godt voksne er de beste kundene våre, de yngste vet knapt hva god fisk er, flirer Pål Løvold på fiskebilen som annenhver torsdag kommer til Circle-K på Heimdal og Tolvsrød i Tønsberg.
Denne dagen er det så kaldt at det ikke er stor forskjell på lastebilens fryseskap og utetemperaturen, og det er tidvis langt mellom kundene.
–Vi selger over hele Østlandet fra Lillehammer og nedover mot Sørlandet. Det er ikke store lokale variasjoner, sier Pål, som bor i Lier de tre ukene har selger, og så har den fjerde uka hjemme på Averøya ved Molde der familiebedriften ligger.
Det var faren Ole Løvold som startet familiebedriften for 45 år siden, og fiskekakene lages fortsatt etter hans bestemors oppskrift.
Nå er Oles tre sønner med i bedriften som tilbyr over 50 ulike fiskeprodukter fra eget røykeri, fiskematkjøkken, fillet og klippfiskanlegg.
–Jeg har vært salgssjåfør siden jeg var 18, og trives veldig godt med livet på veien, sier Pål, som snart blir 34.
–Det beste med jobben er jo de mange fornøyde kundene som kommer tilbake gang-på-gang…
Og de fleste kjøper to-kilos-pakker som de så deler opp og fryser ned i ferdige middagsporsjoner.