Michelle Tost Amundsen (t.v.) og Berit Norheim.

Få opp pulsen og klatreferdighetene i ferien

Kun 30 minutter fra Tønsberg finner du Østlandets eneste Via Ferrata rute på vakre Tjøme med utsikt utover skjærgården i Færder Nasjonalpark.

Via Ferrata Tjøme tilbyr en fantastisk fire timers klatretur med luftige rappelleringer. Turen avsluttes med noen herlige svev i Zipline.

Det unike med Via Ferrata Tjøme er at det ikke er jernbøyler i fjellet og at det er med seks rappeller.  Så her blir det mer klatring enn den typiske Via Ferrata ruta med faste bøyler og vaier man holder i.

Man benytter naturlige grep i fjellet, men trenger du litt hjelp, kan du holde i vaieren. Det betyr at deltakere med ulike ferdigheter, kan klatre sammen. Om noen ønsker det, kan man stå over de mest utfordrende partiene og fortsette videre på neste del.

Det blir gitt full opplæring i rappellering, så det er bare å glede seg til seks ulike rappeller.

Rutealternativer

Guiden vil vise alternativer hvis du blir sliten, opplever det nifst eller bare vil ha en pause. Utsiktsruta (normalruta) er også merket med exit så man kan avbryte underveis. Men det kan man ikke på de mest krevende rutene.

De som er i god klatreform kan velge noen ekstra krevende ruter.

Hva er Via Ferrata?

Via Ferrata er en klatrerute som benytter en vaier som er boltet fast i fjellet langs hele ruta. Ordet «Via Ferrata» er italiensk og betyr «Via jernvei». En tradisjonell Via Ferrata består av faste installasjoner i form av jernbøyler, stenger og vaiere som er boltet fast i fjellet. Dette er en gammel metode som ble først brukt av militære tropper i Dolomittene under første verdenskrig. De var avhengige av hurtige forflytninger opp og ned fjellsidene i den hensikt å overraske eventuelle fiender.

I dag blir Via Ferrata teknikken brukt som et hjelpemiddel i klatring og man gjør områder mer tilgjengelige for alle, uavhengig av erfaring og klatreferdigheter.

Sikkerhet

Via Ferrata Tjøme har bygget ruta etter norsk klatrestandard med utelukkende CE – godkjent utstyr, bolter og syrefaste vaiere. Det er ikke satt inn noen jernbøyler eller stenger i ruta, kun klatregrep som er avrundet, uten skarpe kanter og som er festet helt inn til fjellet.  Dette for å redusere faren for skader ved et fall. Mellomforankringene på vaieren er tett der ruta er vertikal/går rett opp. Dette for å begrense et større fall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.