Det har vært en nedgang i antall sykmeldte i hele landet. Samtidig sykmeldes flere på grunn av psykiske ledelser.
Første kvartal 2023 var det legemeldte sykefraværet 6,3 prosent i Vestfold og Telemark. Dette er en nedgang på 1,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Økning av sykmeldte med psykiske lidelser
Størst andel av de sykemeldte hadde muskel og skjelettlidelser eller luftveissykdommer, men stadig flere sykmeldes på grunn av psykiske lidelser. Første kvartal var 17,2 prosent sykmeldt på grunn av psykiske lidelser. Det er en økning fra 11,8 prosent i samme periode i fjor.
– At flere blir sykmeldt på grunn av psykiske utfordringer kan ha en sammenheng med nedstengningen, et mer urolig verdensbilde, økonomiske utfordringer og andre faktorer, forteller avdelingsdirektør for NAV Arbeid og helse i Vestfold og Telemark Marit Gogstad.
– I løpet av livet vil mange av oss vil oppleve psykiske utfordringer. Derfor er det viktig at vi normaliserer psykisk uhelse, på linje med andre sykdommer. Arbeidsgivere må ta de ansattes psykiske helse på alvor. Tilrettelegging for å være mest mulig i aktivitet og jobb er ofte best- både for de det gjelder, arbeidsplassene og samfunnet generelt, sier avdelingsdirektøren.
Sykefraværet øker med alderen og det er aldersgruppen 60-64 år som har høyest sykefravær.
Høyest i Kragerø
Det er store variasjoner i sykefraværet i de ulike kommunene. Kragerø har høyest sykefravær med 7,5 prosent, etterfulgt av Notodden med 7,2 prosent. Lavest sykefravær finner vi i Tokke med 4,9 prosent Seljord med 5,3 prosent.
– Risikoen for å havne utenfor arbeidslivet øker med varigheten på sykefraværet. Derfor er det lurt å jobbe med forebygging og tidlige aktiviteter for å redusere sykefraværet på arbeidsplasser. NAV Arbeidslivssenter jobber for å hjelpe arbeidsgivere med å redusere sykefravær. Dette er en tjeneste som er tilgjengelig for arbeidsgivere i hele fylket, forteller Gogstad.