- Lad elbilen når strømmen er billigst. Moderne elbiler og ladere har instillinger som gjør at du kan styre ladingen slik at du kan lade på tider der strømmen er rimelig.

Fem sparetips til bilen

17. januar, 2023

08:44

Ingen kommentar

Økte renter, bensinpriser og strømpriser. – Det kan være tusenlapper å spare på å gå igjennom bilholdet og se på hvilke utgifter du har, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

Det blir stadig dyrere å eie og å bruke bil. NAF har samlet fem tips som gjør bilholdet billigere.

–  Det er mye du kan gjøre selv for at bilholdet skal bli billigere og det er slett ikke vanskelig. Bare ved å ta av takboksen kan du redusere forbruket med rundt 10 prosent, sier Jan Harry Svendsen i NAF.

Penger å spare på forsikringen

– Nå er vi i begynnelsen på et nytt år. Det er mye å spare på å sjekke priser på forsikring og ikke minst sørge for at forsikringens kjørelengde stemmer med hvor langt du faktisk kjører på ett år, sier Svendsen.

– Mange betaler for høy premie fordi man har en lengre kjørelengde enn hva de egentlig trenger, sier NAF-rådgiveren.

– Ikke bruk penger på dyrt drivstoff

Du kan også spare mye penger ved å følge med på drivstoffprisene. Gjennom uken er det store prisvariasjoner på drivstoff. Utnytt det til din fordel og fyll når drivstoffet er på sitt rimeligste, råder NAF.

– Det finnes en rekke apper du kan laste ned på telefonen. De gir en god oversikt over hvor og når drivstoffet er på sitt rimeligste. Med en slik app er det enkelt å følge med også når du er på steder der du ikke er kjent, sier Svendsen.

Mye å spare på å lade til riktig tid

Kjører du elbil er det også penger å hente på å lade smart når du lader hjemme. Gjennom døgnet svinger strømprisen.

– Det smarteste er å lade når strømmen er på sitt billigste. Ofte er det på natten. Da bør du stille inn bilens lader, eller bilen, slik at den lader på disse tidspunktene. De fleste elbiler har i dag så god rekkevidde at du fint kan bruke den gjennom dagen og så lade når strømmen er på sitt rimeligste, sier Svendsen.

– Sjekk dekkene

Det er flere grep du kan ta for å få ned forbruket når du er ute å kjører. Riktig dekktrykk er ett tiltak som bidrar, og tar du av skiboks og takstativ når det ikke er i bruk kan du også få ned forbruket.

– Tester NAF har gjort viser at man øker forbruket med rundt 10 prosent om man kjører rundt med skiboksen på taket. Samtidig sørger rett dekktrykk ikke bare for at forbruket reduseres. Rett dekktrykk øker også sikkerheten og fremkommeligheten fordi dekket har optimal kontakt med underlaget, sier Svendsen.

Her er NAFs fem sparetips:

  1. Sjekk forsikringene du har. Stemmer kjørelengden med ditt bilbruk? Hent inn priser fra andre selskap og sjekk om du har medlemskap i organisasjoner som gir rabatter hos selskapene.
  2. Fyll drivstoff når det er rimelig. Prisene på drivstoff varierer voldsomt gjennom uken. Fyller du 30 liter drivstoff i uken vil du spare 60 kroner per fyllig om drivstoffprisen varierer med to kroner. Kjører du elbil, lader du når strømmen er på sitt billigste gjennom døgnet. Som oftest er det på natten.
  3. Sjekk dekktrykket. Rett dekktrykk senker forbruket og øker sikkerheten fordi dekket får optimal kontakt med underlaget.
  4. Ta av skistativ og takboks. Å kjøre med skiboksen på øker forbruket med rundt 10 prosent.
  5. Tøm bilen for ting du ikke bruker. Økt vekt betyr økt forbruk. Tøm bilens bagasjerom og kupe for ting du ikke bruker.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *