Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005
Lucinda Grace Hekneby og Anna Elise Liverød fra Huvik ville samle inn penger til mennesker i nød. Det fikk de kritikk for.
TRI D. NGUYEN tekst og foto
På grunn av tørke og fjorårets gresshoppeinvasjon i Vest-Afrika fikk Niger en alvorlig sultkatastrofe sist vår. Blant andre, gikk FN ut for å be om midler for å hjelpe de nødrammede. Dermed tok Lucinda og Anna Elise saken i egne hender. De ville gjøre en god gjerning, samle inn penger som de skulle sende sørover til katastrofeområdet.
Eget initiativ
– Vi fikk vite at små pengesummer kan ha stor betydning for innbyggerne i Niger, derfor gikk vi rundt i nabolaget og spurte om penger i sommer, sier Lucinda.
Hun og venninnen Anna Elise tok initiativet helt uten hjelp av foreldrene sine. Og selv om de er medlem av menigheten Elihu, så var dette et tiltak uten religiøse baktanker, forklarer de Byavisa.
Etter noen uker kom kritikken, og flere ringte inn til menigheten og klagde. De trodde det var menigheten som sto bak innsamlingen, og likte ikke måten pengene ble samlet inn på. Folk var skeptisk til at Elihu brukte barn for å samle inn midler. Andre var også usikre på om pengene skulle komme frem.
Fordommer
– Vi trodde først at det ikke var sant, det er trist at folk setter spørsmålstegn ved barnas gode hensikt, sier en oppgitt mor, Jacqueline Hekneby. Hun synes det er flott at barna engasjerer seg i samfunnsproblemer i stedet for å gå og drømme om en ny sykkel. Hun mistenker innringerne for å ha fordommer mot det kristne miljøet i Tønsberg.
Lucinda og Anna Elise vil takke for alle bidragene, for det var stort sett positiv mottakelser tross alt. Folk ga alt fra småmynter til tohundrelapper, og ved opptellingen ble det klart at 736 kroner vil gå uavkortet til mennesker i nød. Disse pengene er det Terje Liverød, Lederen i «Hjelp til selvhjelp», som skal overbringe. Dette er ikke en helt ubetydelig sum blir jentene fortalt.
– For disse pengene kan man for eksempel kjøpe nesten et tonn Hirse, som er en kornsort som brukes mye i Afrika, sier en fornøyd Liverød.
Han skryter av jentene og mener at dette er et eksempel til etterfølge.
– Vil dere stanse et slikt initiativ i fremtiden?
– Nei, absolutt ikke, men vi kommer til å passe på at innsamlingen skjer på en mer ryddig måte, for eksempel med en godkjent og merket bøsse i stedet for en melkekartong, sier Hekneby.