ØYEKLINIKK: Den nye øyeklinikken på St. Olav EyeClinic er utstyrt med utstyr i toppklasse. OCT-maskinen er til høyre i bildet. F. v.: optiker Johnny Karlsen Gründell, akupunktør Ole Jørgen Frydenlund og akupunktør Erik Vinje Olbjørn.

Fikk sponset innkjøp av nytt utstyr

2. august, 2021

11:41

Ingen kommentar

St. Olav EyeClinic har åpent en egen øyeklinikk med det siste og beste av utstyr for øyehelsen. Tre av maskinene på klinikken låner de fra en stiftelse opprettet av Kari Monsen, som selv har øyesykdommen AMD.

ESPEN JØRGENSEN tekst

Aldersrelatert macula degenerasjon er en øyesykdom og den vanligste år saken til alvorlig synshemming over 65 år. Sykdommen deles inn i våt og en tørr type, og mens den våte kan behandles på sykehus, har det vært lite tilbud for tørre varianten.

Ingen kur, men det finnes håp.

Akupunktørene Erik Vinje Olbjørn fra Tønsberg og Ole Jørgen Frydenlund fra Oslo har vært opptatt av denne øyesykdommen i mange år, og har gått på kurs verden over for å lære mer om behandlingsmåter med nålene. Spesielt har de lært mye fra Eye Hospital i Beijing, Kina, der de har et utstrakt samarbeid.

–Det finnes ingen kur, men det finnes håp og hjelp, sier Olbjørn.

– Akupunktur har vi brukt lenge og det har vi god erfaring med, og nå skal vi undersøke den kliniske effekten av akupunktur sammen med de nye behandlingsmetodene vi har på klinikken

Øyelege og optiker

St. Olav EyeClinic holder til i samme bygg som St. Olavs Helseklinikk, og har innredet et fullt funksjonelt øyelegekontor med alt det beste av undersøkelsesutstyr samt et par maskiner som de er ganske alene om å ha.

– Vi har inngått avtale med optiker Johnny Karlsen Gründell som foretar synsundersøkelser og behandlinger med de nye apparatene, forteller Ole Jørgen Frydenlund.

– Vi har hatt øyelege på deltid til nå, men fra sommeren får vi en på øyelege på heltid. Torkel Snellingen, som er en viktig forsker innen øye helse og med stort internasjonalt nettverk, har vært med på å sette opp klinikken og skal sikre videre datainnsamling.

Johnny Karlsen Gründell føler at han har kommet til himmelen, sett som optiker. I den nye klinikken kan har bruke en Spectralis OCT-skanner (OTC= ocular/optical coherence tomography) av ypperste kvalitet.

INFRARØDT: Denne maskinen, som heter Valeda, bruker infrarødt lys.

– Denne skanneren er gullstandarden i optikerbransjen, og brukes i de store, internasjonale studiene, sier han.

Spectrails OCT en er utlånt av Aurorastiftelsen, som Kari Monsen står bak, og den brukes til å diagnostisere og få et klart bilde av netthinnen.

Lysbehandling (Valdea)

I tillegg har St. Olav EyeClinic som en av to klinikker i Norge et apparat som heter Valeda. Dette brukes til behandling av den tørre varianten av AMD der synet er nedsatt. Det er en lysbehandling som bygger på kunnskap om infrarødt lys sin positive virkning på kroppsvev. Selve behandlingen tar 10 minutter, og er uten ubehag eller bivirkninger.

– Pasientenes subjektive opplevelse er bedring av skarpsynet, og vi kan også konstatere ved hjelp av OCT at proteinforekomstene på øyet, såkalt drusen, reduseres, sier Johnny Karlsen Gründell.

– Vi legger stor vekt på å dokumentere det vi finner.

– Vi har lett høyt og lavt etter behandlingsmetoder for AMD verden over, sier Erik Vinje Olbjørn.

– Denne sykdommen setter ned livskvaliteten, og selv om den ennå ikke kan kureres, men vår erfaring er at man utsette progresjonen og forbedre situasjonen.

Samlet alt

Olbjørn og Frydenlund har i mange år brukt akupunktur i behandling av AMD, og har også hatt med seg pasienter til Kina flere ganger på behandlingsreise.

– Mange pasienter rapporterer at de føler at akupunktur hjelper og forbedrer synet, men vi har lenge søkt etter flere metoder for å hjelpe denne pasientgruppen. Øyeleger har heller ingen god løsning for tørr AMD, så vi stiller på en måte likt der, sier Frydenlund.

– Nå har vi endelig fått drømmen vår oppfylt, endelig har vi fått samlet øyelege, optiker og akupunktur samlet under et tak. Vi ønsker å være en spesial klinikk for å behandle netthinnesykdommer med de beste verktøyene fra de forskjellige faggruppene. Akupunktur fortsetter vi med, for vi har stor tro på den behandlingsformen når det gjelder øyehelse.

Klinikken forhandler også et apparat klientene kan kjøpe med seg og bruke til hjemmebehandling. Dette apparatet bruker mikrostrømstimulering, effekten er mye av det samme som Valeda Lysbehandling, men til hjemmebruk.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *