Tekst og foto: Guri Haram
Frebergs har sikret seg en plass i finalen i Det Norske Måltid med sine hvite aspargeser. – Jeg tror vi er de eneste i Norge som dyrker det, sier Bernt Freberg.
Bernt Freberg er ofte å se mellom jordene fra Nøtterøy til Hvasser. Han setter pris på et smil og et vink fra møtende bilister. Her ute er Bernt og brødrene glade for å drive jordbruksarealene på en fornuftig måte.
– Dette er bærekraft for oss. Bare rundt 2 prosent i Norge er dyrket jord, en ikke-fornybar ressurs. Hvassers få jorder vil vi ivareta og bruke, sier Freberg.
Sesong for fryste grønnsaker

For første gang har Freberg-brødrene introdusert fryste “Pastinakk i staver” og “Selleri i staver” med frisk emballasjedesign fra Tønsberg. Produktene har opprinnelse fra Nøtterøy og Hvasser og er tilgjengelig i butikker som Meny, Joker, og Spar siden januar.
– Vi har lansert fryste selleri og pastinakk. Man slipper å være redd for å kutte fingertupper, ler bonden.
Stavene er en helt ren råvare som det bare er å skylle og mose. En trend i tiden er det med ren råvare i stedet for blandinger.
På emballasjen er de tre Freberg-brødrene tegnet:
Storebror Bernt (47), Anstein (43) og Edvard (39).
– Jeg er mer den administrative med arbeidsfolk og ansatte, mens Edvard er bosatt i Stokke og aktiv i produksjonen i Vestfold. Anstein holder til på gården i Toten. Der har vi peoner, epler og blomkål, forteller den eneste nøttlendingen av de tre.
Sikret finaleplass
Den gode smaken har allerede vakt nasjonal oppsikt. “Pastinakk i staver” ble nominert til Det Norske Måltid, som er Norges mest prestisjefylte prisutdeling innenfor matvarebransjen. Brødrene klarte faktisk å vinne over seg selv i kategorien “Årets grønne” med hvit asparges.
I 2021 vant de finalen med grønn asparges.

– Det blir fint med en tur til Stavanger. Sist vi var med, var det pandemi, så vi satt hjemme i stua. Det blir mer stas nå, uttaler Bernt etter dagens gledelige kunngjøring om finaleplass.
Finalen går av stabelen 25. april i Stavanger.
Konkurransen er veldig tøff, ifølge arrangøren.
– Nåløyet er enormt trangt. Den hvite aspargesen er et av Norges beste grønne produkter. Differansen mellom produktene er stor. I sin kategori skal de nå konkurrere mot tomat og jordbær. Som finalist får produktet egen finalist-logo som kan brukes i markedsføring fram til finalen, sier leder Kristin Austigard i Det Norske Måltid.
Austigard sier at hvit asparges er en delikatesse i seg selv.
– Som forrett er den perfekt, men den kan også være med som tilbehør til både kjøtt og fisk.
Arrangøren har også lovord om de fryste produktene som var nominert.
– For første gang i mine ti år som leder av DNM, inngår fryste grønnsaker. Kvaliteten viste seg å være utrolig god takket være forbehandlingen, arbeidet rundt innhøsting og bearbeiding til innfrysing. Dommerpanelet mener at smaken er veldig god ved opptining, sier Kristin Austigard.
Tre brødre i all slags vær
Frebergs historie startet i 1978. Det samme året ble Bernt født. Samtidig startet hans far og onkel Frebergs maskinforretning, som fortsatt drives i dag av onkelen. Faren drev også grønnsaksproduksjon.

– Foreldrene våre er fortsatt i full vigør, men de har ikke drevet med merkevarebygging av grønnsakene slik vi gjør, sier den eldste broren.
Da Bernt overtok gården på Tenvik i 2012, fortsatte brødrene driften av grønnsaker. De opprettet Brødrene Freberg DA, som nå markedsføres under Frebergs.
– Vi er på en måte ekte bønder. Nå forbereder vi innhøstingen av rosenkål i Stokke. Innhøstingen var ferdig på Hvasser i går.
Livet som gårdbruker på Nøtterøy er fint. Det er en livsstil – i all slags vær.
– I år har det vært veldig mye regn. Da varmen kom i mai, trodde vi det skulle bli tørkesommer. Snøkaoset påvirket alle. Været blir stadig mer ekstremt, sier Bernt.
I Vestfold dyrker Hvasser Asparges hvit og grønn asparges, rotselleri, rosenkål, hodekål og pastinakk. Ute på Hvasser blomstrer fortsatt insektsvennlige blomster side om side med aspargesjordet.
– Vi vil ha insekter her. Det er bra for plantene. Pollinering av asparges er veldig viktig, og den engen ble så innmari fin. Det er bedre enn å la jorden ligge svart, sier Bernt mens han skuer utover jordene i den flotte Færder nasjonalpark med sjøen som malerisk bakgrunn.
En ekte planteviter
I dyrkingen bruker de økologiske metoder i kombinasjon med konvensjonelle. Da kommer Bernts mastergrad i plantevitenskap fra NMBU godt med.

– Vi knuser bladene med traktor for å starte nedbrytingen. Da unngår vi plantesykdommer. I sesong tar vi bladanalyser. Etter laboratoriesvar, blander vi inn det planten trenger. Typisk er det sink og mangan. Så sprøytes det som bladgjødsel, forteller 47-åringen.
Aspargesen er en spennende plante å høre om av en planteviter:
– Den grønne aspargesen er over og den hvite under bakken. Det er samme plante, men den hvite ligger under duk på et eget felt, som må høstes først og er mer kjøttfylt i smaken. Ifølge sensoriske tester fra Nibio er den grønne søtere med utpreget smak av nøtter og gress, forteller han.
Når aspargesen vokser opp og er grønn av fotosyntesen, lager den sukker.
– Når de er brune og visner, skjønner planten at det snart er vinter. Da transporterer den sukkeret ned i roten for å bli næring til neste års aspargesproduksjon. Aspargesen er en flerårig plante. På Kistefos skal det være en som er 200 år gammel. Men våre er fire år, og vi regner med at aspargesplanten lever i 15 år, beretter Bernt Freberg.