NYUTDANNET: Per Johnsen ble ferdig utdannet hypnoterapeut i vår.

Finner bedre løsninger for hjernen

8. september, 2021

06:44

Ingen kommentar

Per Johnsen, lærer og hypnoterapeut, har åpnet praksis ved St. Olavs Helseklinikk. Her tar han imot klienter og hjelper de til å få hjernen til å jobbe med dem i stedet for mot dem.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Per Johnsen jobber deltid som lærer ved Re videregående, men han har lang fartstid bak seg i legemiddelindustrien, samt at han har jobbet som sykepleier inne rus og psykiatri.

–Jeg vil gjerne hjelpe folk, men jeg oppdaget at jeg ikke hadde nok verktøy. Da jeg kom over denne utdannelsen ledet av Marissa Peer i England, følte jeg at dette var det jeg trengte, sier Johnsen, som nå kan titulere seg RTT-terapeut – Rapid Transformational Therapy.

Ingen transe

–Det er en form for hypnose, men ikke sånn som man ser på TV. Her faller ikke pasienten i transe, men er fullt medvirkende. Min oppgave er å sette pasienten i en fullstendig avslappet tilstand der tilgangen til underbevisstheten er åpen. Vi snakker sammen, og pasienten kan når som helst si stopp, forteller Johnsen.

HYPNOSE: Erik Vinje Olbjørn (t.v.) eier St. Olavs Helseklinikk der Per Johnsen nå er en av terapeutene på huset.

I denne tilstanden kan Johnsen bearbeide traumer helt tilbake til mors liv. Traumene kan være fortrengte og minnene om dem borte eller vage, men de er der. Traumene kan være alt fra å ha blitt skremt av en edderkopp til grusomme overgrep.

–De er absolutt der, og de kan sette begrensninger på pasientens liv i form av fobier eller psykiske lidelser, sier han.

–Er det ikke vondt for pasienten å få opp disse minnene?

–Traumene i seg selv er ikke det største problemet – det er hvordan vi føler rundt dem. I den tilstanden pasienten er i, vil hen se det hele som på en film. Også snakker vi rundt det og bearbeider det. Etter seansen får pasienten med seg en egen lydfil laget spesielt hjem som hen skal høre på i tre uker.

Sukkertrang

Det er slett ikke bare traumepasienter som oppsøker Per Johnsen. Det er også folk som har plagsomme behov for blant annet sukker – de fleste av dem er kvinner.

–Slank uten diett, smiler Johnsen.

–Mange kvinner føler seg for små i rollene sine, og dette tolkerunderbevisstheten som at de er fysisk for små. Da sender hjernen ut signaler til kroppen om at den må ha mat, og gjerne salt, søt eller fet mat. De føler at de ikke er nok, og denne følelsen tar hjernen bokstavelig. Hjernen vår er vridd mot det negative. Bare prøv selv – ikke tenk på den bilen. Ikke se på den tingen.

Johnsen behandler disse pasientene ved å fortelle dem at de er nok i seg selv ved å gi denne beskjeden til underbevisstheten.

–Forsvinner lysten på søtsaker etter behandling?

–Ja, søtsaker og annen kaloririk mat blir ubetydelig. Man MÅ ikke lenger ha det, sier han.

Å si nei

Stress er også en årsak til at noen oppsøker en hypnoterapeut.

–Ja, mange har problemer med å rekke over alle oppgavene sine, og når man tenker negativt om alt som venter, vil hjernen settes i den modusen. Da blir det oppgavene som tar deg, og ikke du som tar oppgaven. Mange har problemer med å si nei, og det stresser ytterligere. Det er en enkel sak å programmere hjernen til å si nei når det er på sin plass, sier Per Johnsen.

Selv har han vært gjennom mange hypnoser gjennom studietiden. Studentene utførte hypnoser på hverandre, både som trening og terapi.

–Jeg har hatt mange traumer som har kommet opp, og fått dem bearbeidet. Vi som praktiserer RTT må gjennom en årlig hypnoterapi, sier Johnsen.

Som en PC

–Hjernen vår er som en PC med mange apper. Innimellom hender det at programmene henger seg opp, og da må det en omprogrammering til. En opprydding i systemet, forteller Per Johnsen.

–Traumer fra barndommen kan virke som et PC-virus – man virker ikke optimalt. Traumene kan gi oss store plager med for eksempel angst og depresjon og gjøre livskvaliteten dårligere.

Johnsen er godkjent for å behandle barn, og kan ta tak i problemer som sengevæting, neglebiting og manglende fokus på skolen.

–Ofte skal det ikke mer enn en til to behandlinger til før problemet langt på vei er løst, sier han.

Per Johnsens firma heter Livsforandring, og har også en blogg.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *