Line Heggelund og datteren Sara Christophersen (22) jobber begge med flåttmiddelet Flåttfrid. Foto: Bente Wemundstad

Flåttfrid ut i verden

28. juni, 2024

12:30

Ingen kommentar

Tekst: Pia Leskovsky

Line Heggelund fra Villa Solsiden på Revetal har funnet opp sitt eget flåttmiddel, helt naturlig og fritt for giftige ingredienser. – I forrige uke rundet vi tretti forhandlere, forteller hun.

Som kunstner er Line en kreativ type som liker hente inspirasjon og komme opp med nye ideer. Firmaet med import av utepeiser var lenge en hovednæring for henne og samboeren Jan Erik Christophersen, men de innså etter hvert at det var tungt arbeid de ikke kunne holde på med i veldig mange år til.

– Jan Erik har dessuten fått slitasjegikt, og med jobb som mekaniker ble han dessverre nødt til å gi avkall på den stillingen. Så vi måtte prøve å finne noe annet vi kunne lage business ut av, sier hun.

For noen år siden oppdaget de plutselig så mye flått i skogen rundt der de bor, og Line tok hele 30 stykker med en klesrulle på en av hundene deres. Hun visste at det selges mye flåttmiddel som ikke virker, blant annet med ingredienser ment for å løse opp maling og lakk. Det var noe hun aldri kunne ha smurt på dyrene, ungene sine eller seg selv.

– Kusinen min fikk i tillegg borrelia og ble veldig syk, og da var det nok. Jeg begynte å søke litt på kjerringråd, og kom over citriodiololje utvunnet fra sitroneukalyptus-treet. Jeg bestilte en vareprøve, mekket det sammen med kokosolje og litt forskjellig, og laget et eget flåttmiddel. I tillegg til at jeg brukte det selv, fikk jeg gode tilbakemeldinger av venner og familie som prøvde det.

– Jeg hadde to Grand Danois på den tiden, og smurte på dem og meg selv mens jeg gikk gjennom skogen for å se. Det var ikke en eneste flått. Jeg har masse slekt i Sogn, og folk har prøvd det mens de har vært på vandring i Peru, Montana og i de finske skoger. Det har vært grundig testing, forteller hun.

To av alpakkaene som bor på Villa Solsiden. Foto: Pia Leskovsky

Mot lysere tider

En regntung dag i 2007 valgte fem bergensere å vende nesa mot Vestfold og dit sola skinner. De tok med seg to hester, et par hunder og noen katter på flyttelasset, og slo seg ned på et gårdsbruk på Revetal. Dermed oppstod Villa Solsiden, et 14 måls stort lerret klart til å fylle med alskens farger. Her har kreativiteten fått blomstre, og Line kommer stadig opp med nye ideer og prosjekter hun ønsker å sette i gang med.

– Akkurat nå holder jeg på med kalkmaling av gamle møbler, det er det siste jeg har begynt med etter å ha fått inspirasjon fra Pinterest og Instagram. Jeg holder på å lære meg hvordan det gjøres, og det er så gøy. Jeg har alltid vært opptatt av å ta vare på det gamle, det henger som en rød tråd gjennom de vi driver med her. Og med noen strøk kalkmaling er det ikke så mye som skal til. Etter at jeg ble forhandler er planen å få gjort om arbeidsrommet og sette i gang noen kurs, sier hun.

Line har et stort hjerte for dyr som ikke har hatt det så bra. Her har både hunder, katter og hester fått et kjærlig hjem med godt stell. Familien har i tillegg tre alpakkaer gående på tunet, og etter hvert håper hun å kunne drive med alpakkavandring og kurs i produksjon av garn og egne produkter.

– Også har vi de magiske hyttene. De er for voksne, og den ene er for overnatting, mens den andre er en liten skrivestue for den som trenger inspirasjon. Vannhus og toalett er imidlertid ikke på plass, så den businessen er ikke helt ferdig ennå.

For en energisk bergenser er det nok en ekstra pine å sitte i ro med brukket bein i sommer. Foto: Pia Leskovsky

Flåtten i fokus

Hovednæringen hos Line og Jan Erik er naturproduktet Flåttfrid, som har vist seg å holde både flått, mygg og knott på avstand. Produktet finnes i fast form og som spray, er helt trygt, og kan brukes av gravide, barn og dyr. Salven er basert på kokosolje, og er fin til personer med tørr og sensitiv hud.

– Det har blitt mye mer flått de siste årene, og folk er opptatt av å beskytte seg. Flere vaksinerer seg, men det hjelper bare mot virussykdommen TBE, og ikke borrelia. Etter at vi gikk inn hos forhandlere i fjor, har salget tatt seg kraftig opp, og allerede nå har vi rundet tretti av dem. Flåttfrid selges blant annet hos veterinærer, dyreklinikker, helsekost og gårdsbutikker, samtidig som vi driver netthandel.

– Og vi oppdager stadig nye bruksområder. Her om dagen fortalte en bekjent at han hadde smurt middelet rundt pakningen på vinduene på bobilen mens han var på tur. Det hadde virkelig holdt myggen unna, sier Line og ler.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.