Flere barn får ikke klær og utstyr de har behov for til skole og annet. Stadig flere foreldre sliter økonomisk. Illustrasjonfoto Mette Randem

Flere foreldre dropper klær og utstyr barna trenger

15. november, 2023

05:24

Ingen kommentar

Prisveksten gjør nå at stadig flere foreldre dropper å kjøpe helt basale ting til egne barn.

Gjennom Opinion spør Frelsesarmeen hvert kvartal et landsrepresentativt utvalg om endringene i deres økonomiske situasjon og hvilke konsekvenser de får. Dette for å kunne vite mer om behovet for hjelp og omsorg ute i samfunnet og vurdere denne opp mot hjelpen Frelsesarmeen gir.

Fra 3. til 4. kvartal har prosentandelen som svarer at de nå dropper eller begrenser å kjøpe klær og utstyr barnet har behov for økt fra 16 til 23 prosent. Blant de med utfordrende økonomi svarer hele 43 prosent det samme.

– Økonomien gjør nå at hver fjerde forelder ikke kan kjøpe helt nødvendige ting barna deres trenger. Det er alarmerende lesning. Dette merker vi også i Frelsesarmeen, da vi gjennom dyrtiden har delt ut langt mer klær og utstyr til barn og andre trengende gjennom Fretex og flere barnefamilier kommer til oss for mat, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Dropper å spise

Frelsesarmeen ser også at de kraftig økte matprisene gjør at flere legger seg sultne, hopper over måltider og kjøper mindre mat. Noe også tallene til Opinion bekrefter.

– Blant befolkningen som sådan er det 12 prosent som svarer at de hopper over måltider fordi de ikke har råd og hele 44 prosent kjøper mindre mat eller mindre sunn mat. Aller verst er det for de med stram økonomi, sier Herikstad.

Siden forrige kvartal har de som svarer at de har utfordrende økonomi økt fra 23 til 27 prosent.

I denne gruppen svarer 34 prosent at de hopper over måltider fordi de ikke har råd. 82 prosent kjøper mindre mat eller mindre sunn mat og 17 prosent har oppsøkt eller vurderer å oppsøke en matutdeling.

Ny Fafo-rapport

Frelsesarmeen deler ut mat til trengende omlag 70 steder i landet og ser dessverre fortsatt en økning i køene flere steder, også etter den eksplosive økningen gjennom høsten i fjor. Den gang bestilte Frelsesarmeen en forskningsrapport fra Fafo for å finne ut hvem som sto i deres matkøer.

Rapporten «Veldedighet i velferdsstaten» ble publisert i februar i år og viste blant annet at over halvparten av gjestene var barnefamilier, hele 84 prosent gikk på en eller flere ytelser fra NAV og en tredjedel bodde alene.

Rapporten fikk massiv oppmerksomhet og i etterkant bestilte Arbeids- og velferdsdirektoratet en landsomfattende undersøkelse av matkøene som blir lansert på NAV konferansen førstkommende torsdag.

– Frelsesarmeen er den største enkeltaktøren hva gjelder matudeling til folk i Norge og vi er derfor spent på hva rapporten viser av utvikling siden sist. Våre egne tall viser at det er enda flere som står i våre matkøer og vi frykter også at det blir rekordmange som trenger hjelp til jul, sier Herikstad.

Undersøkelsen ble utført av Opinion i uke 41 og 42 med 2.012 respondenter i et landsrepresentativt utvalg.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.