Foredrag: Mikkelsmesse Og andre viktige dager på primstaven!

20. september, 2023

11:25

Ingen kommentar

Mikkelsmesse feires 29. september, og allerede dagen før kan du høre et foredrag av konservator Cecilia Gustavsen om du møter opp på Slottsfjellmuseet klokka 18.

Mikkelsmess er en kirkehøytid til minne om erkeengelen Mikael. Dagen har blitt feiret siden middelalderen, og er i dag en av de gamle katolske helgendagene som fremdeles feires, i likhet med Olsok og Sankthans.

I foredraget vil konservator Cecilia Gustavsen blant annet fortelle om Mikkelsmesse og helgenkulten og helgeners betydning for folks liv og helse i middelalderen. Innføringen av helgendyrkelsen kan dessuten ha vært avgjørende for overgangen til kristendommen.

Mens den norrøne gudetroen innebar at gudene var nærværende og tett sammenvevd med dagliglivet, var den nye guden og forestillingen om evig liv i himmelen fjernt fra det norrøne mennesket. Helgenene, som hadde vært mennesker av kjøtt og blod, ga derimot mulighet til å forholde seg nærere til den nye troen, og de avløste og erstattet de gamle gudene med sitt nærvær og evne til å gjøre mirakler.

Velkommen til et spennende foredrag!

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *