Marianne Leisner fra Gaia Landskap på Tjøme gir gode tips om frø og såing.

Første glimt av vår

Midt i mørke og kalde januar kan vi få glimt av lys og glede: Vi kan begynne å så frø! 13. januar er det frøbyttedag på Tønsberg.

Tekst: Bente Wemundstad

Med på «kjøpet» får du også et foredrag fra Marianne Leisner fra Gaia Landskap på Tjøme. Hun har skapt en livsvei ut av dyrking, hager og permakultur, og har jobbet med dette i 30 år. Foredraget denne kvelden handler om vinter/vår-såing, frø og økologi. Marianne er agronom, landskapsarkitekt og autodidakt gartner og har blant annet vært prosjektleder ved Bygdøy kongsgård urbane landbrukssenter. Denne kvelden gir hun gode råd til alle nye og gamle hobby-gartnere.

Vårtegn

Frø på utlån

-Frøbyttedag er en vakker ting, for bibliotekene har begynt med å låne ut frø som du kan dyrke frem. Deretter kan du høste frø når planten har vokst hos deg, og levere tilbake til biblioteket til høsten, forteller Marianne.

-I mange år var det forbudt å dele frø, og jeg synes det er veldig hyggelig at vi kan gjøre dette nå.

Forbudet var på grunn av både fremmedarter og sykdommer, og det er fortsatt noen begrensninger. Frø og planter som ikke er velkomne i Norges hager og natur finner du her: https://www.artsdatabanken.no/fremmedartslista2018

På frøbyttedagen ønskes heller ikke frø som er merket F1. Dette merket betyr at det er en første generasjons plante som er et resultat av krysning mellom to arter.

 

Sår pelargonia

Når frøene skal høstes og leveres tilbake til høsten, ønsker biblioteket at du legger minst 10 frø i en konvolutt, et kaffefilter – eller du kan brette din egen frøpose: https://www.youtube.com/watch?v=FUt2j3E3xzk Frø fra chili, paprika, agurk, squash og tomater kan leveres med færre frø.

-Hva er det som kan sås inne nå i januar?

-Selv har jeg sådd pelargonier, for det er en plante som trenger lang tid. Når februar kommer, kan vi begynne å så de første spiselige platene, så som purre, sellerirot og asiasalater, sier Marianne.

Pelargonia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.