Visse yrker kan ha inntil 40% høyere lønn i Norge enn i Sverige.

Fortsatt store lønnsforskjeller mellom Sverige og Norge

27. oktober, 2023

15:27

Ingen kommentar

Når det kommer til arbeidstid og lønninger, er Norge fortsatt et attraktivt land for arbeidstakere i forhold til Sverige. I visse yrker er det fremdeles betydelige lønnsforskjeller, og norske arbeidstakere både tjener mer og jobber mindre enn sine svenske kolleger. Visse yrker kan ha inntil 40 prosent høyere lønn i Norge enn i Sverige.

Sammenligner man yrker, som for eksempel jordmor eller renholdsarbeider, er det klare lønnsforskjeller. En jordmor i Norge tjener i gjennomsnitt 36,7 prosent mer enn en jordmor i Sverige. Det samme gjelder for renholdsarbeidere, der en norsk renholdsarbeider tjener i snitt 39 prosent mer enn en svensk.

Svenskene jobber mer og tjener mindre

I følge Nettavisen er det fremdeles store lønnsforskjeller mellom Sverige og Norge. Svenske arbeidere jobber flere timer per uke enn sine kolleger i de skandinaviske nabolandene, men de tjener generelt mindre.

Mens den gjennomsnittlige svenske arbeidsuken er på 40 timer, er den norske arbeidsuken kun 37,5 timer. Tall fra EU:s statistikkbyrå Eurostat viser også at svenskene jobber mer enn sine naboer i Danmark og Norge.

Land Gjennomsnittlig arbeidstid
Sverige 38,9 timer
Norge 35,5 timer
Danmark 35,4 timer

Arbeid mindre, tjen mer – i Norge

Mange svensker velger å arbeide i Norge, til tross for en relativt lik valutakurs. Dette skyldes de betydelige lønnsforskjellene som varierer mellom ulike yrker. I noen tilfeller kan lønningen være så mye som 40 prosent høyere i Norge enn i Sverige, mens forskjellene innen andre yrker ikke overstiger 20 prosent. En grunnutdannet sykepleier tjener nå bare 24,1 prosent mer i Norge enn i Sverige. Samtidig er norsk og svensk valuta tilnærmet lik så det er mindre attraktivt å jobbpendle nå enn tidligere.

Topp 5 – Yrker med høyest lønnsforskjell

Dette er de fem yrkene der lønnsforskjellen er størst (Sverige vs. Norge)

Yrke Lønn Sverige Lønn Norge  Lønnsforskjell
Renholder 25 600 kroner 35 600 kroner 39,0%
Sivilingeniør bygg & anlegg  50 200 kroner 71 010 kroner 41,5%
Jordmor  45 600 kroner 62 340 kroner 36,7%
Lagerarbeid 31 000 kroner 43 360 kroner 39,9%
Systemutvikler  52 700 kroner 69 940 kroner 32,7%

*Tall hentet fra SSB og SCB. Lønnsforskjellen er beregnet fra svensk til norsk lønn.

Høyere lønn per time, men også høyere levekostnader i Norge

Forskjellene i arbeidstid og timelønn gjør hver arbeidstime betydelig mer lønnsom for arbeidstakere i Norge enn i Sverige. Mens gjennomsnittlig timelønn i Sverige er 234,4 kroner, tjener nordmenn hele 356,4 kroner per time.

Forskjellene mellom Norge og Sverige kan forklares av en rekke faktorer, som arbeidskultur og økonomiske forhold. Norge har lenge hatt høyere lønninger og bedre arbeidsvilkår, og landet har derfor blitt en attraktiv destinasjon for mange yrkesgrupper. Det er viktig å merke seg at prisnivået i Norge generelt er høyere enn i Sverige, noe som påvirker kostnadene ved å leve og bo.

Uavhengig av årsakene, så er det ofte lønnsomt å arbeide i Norge sammenlignet med Sverige, spesielt innen yrker med de største lønnsforskjellene, som jordmødre, sivilingeniører og renholdspersonale.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.