Forventer flere skader av ekte hussopp

4. september, 2023

10:57

Ingen kommentar

– Værsituasjonen i Sør- Norge de siste ukene gjør at vi forventer at flere oppdager ekte hussopp hjemme, i garasjen eller på hytta. Råtesoppen har gunstige forhold i mange bygninger denne høsten, sier mykolog Jørgen Skyrud Danielsen i Norsk Hussopp Forsikring.

østen er høysesong for ekte hussopp. Rundt 20 grader og tilgang på kalk og fuktighet skaper gode forhold for råtesoppen, og årets fuktige klima gjør at Norsk Hussopp Forsikring nå forventer en økning i antall henvendelser.

Av råtesoppene som angriper boligen vår er ekte hussopp den som kan gjøre størst skade. Hvis den først har gode vekstvilkår kan det i løpet av kort tid få store konsekvenser for huset ditt. Er uhellet ute og du har oppdaget ekte hussopp – Ikke forsøk å bekjempe den selv.

– Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Å fjerne ekte hussopp er en omfattende og krevende prosess som vi må overlate til fagfolk med riktig kunnskap og verktøy, sier Skyrud Danielsen.

Vær obs om du har krypkjeller

Ekte hussopp er avhengig av fukt for å ha gode vekstvilkår. Det viktigste tiltaket er derfor å unngå fukt i bygninger – noe som er lettere sagt enn gjort for mange denne sensommeren.

Å forebygge at ekte hussopp etablerer seg er allikevel mulig. Mykologens beste råd er å sørge for å holde treverk og murverk tørt, og hindre at vann og fukt trenger inn i bygningskonstruksjonen, spesielt i kjeller og yttervegger.

– Om du får fukt i bygget ditt, vær omstendelig i arbeidet med å tørke alle materialer. Dette gjøres ved å utbedre årsaken til fuktigheten, og deretter lufte konstruksjonen. Når du mener alt er tørt – tørk litt til! sier han.

Ekte hussopp vokser raskt og gjerne i det skjulte. Det gjør den vanskelig å oppdage før den allerede har gjort stor skade.

– Vær spesielt obs om du har krypkjeller. Disse får ofte en temperatur som er gunstig for utvikling av ekte hussopp, advarer Skyrud Danielsen.

Derfor er ekte hussopp skummel

Det finnes mange forskjellige typer råtesopper som kan angripe treverket i huset ditt. Den aller verste og mest aggressive av disse er ekte hussopp. Det sies at den kan vokse så mye som opptil fem millimeter hver eneste dag. I tillegg skjuler den seg ofte bak panel og under gulvet, og derfor oppdages angrep ofte sent og skadene kan bli svært omfattende og kostbare.

Soppen kan spre seg over store områder av konstruksjonen og frakter med seg vann fra fuktige steder til tørre områder. Dermed kan den opprettholde gode vekstvilkår. Dersom vekstvilkårene er dårlige vil veksthastigheten avta, men ta seg opp igjen så snart temperatur og fuktnivå endres.

Tips for å unngå ekte hussopp

 • Ekte hussopp er avhengig av fukt for å ha gode vekstvilkår, så det viktigste tiltaket er å unngå fukt i huset.
 • Sørg for å holde treverk og murverk tørt og hindre at vann og fukt trenger inn i bygningskonstruksjonen, spesielt takkonstruksjonen og ytterveggene.
 • Unngå tilstopping og lekkasjer i takrenner og nedløpsrør.
 • Sørg for tilstrekkelig ventilasjon, særlig i kjeller og krypkjeller.
 • Ikke bruk krypkjeller til lagring av materialer og pass på at det ikke stiger fukt opp fra bakken inne i huset (påse at det er lagt fuktsperre mot grunnen).

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Kjennetegn på ekte hussopp

 • Råtesoppens latinske navn, Serpula lacrymans, kan oversettes til “krypende gråtende”. Den har fått dette navnet fordi den under fuktige forhold skiller ut vanndråper. Dette er ett av flere spesielle kjennetegn.
 • Det kan forekomme bomullslignende soppvev (mycel) på angrepet tremateriale. I noen tilfeller dannes sitrongule områder, dette er unikt for ekte hussopp.
 • Soppen danner brunråte, dette kjennetegnes ved at treverket som blir angrepet krymper og sprekker opp, ofte i noe som minner om terninger (sprekkeklosser).
 • Den har lange tråder eller rørlignende strukturer, også kalt strengmycel. I tørket tilstand vil strengene avgi en karakteristisk knekkelyd, som er unik for denne soppen.
 • De sporedannende fruktlegemene er sirkulære med hvit rand og brunt sporedannende vev i midten. Disse oppstår der soppen har etablert seg.
 • Sporestøvet ser ut som brun kanel eller kakaolignende pulver som legger seg i et lag på horisontale flater i rommet.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *