Det blir mange biler på veien i påsken. Fremtind har analysert kjøredata som viser når det lønner seg å kjøre. Foto: Fremtind.

Forventer stor påskeutfart på onsdag

5. april, 2023

09:29

Ingen kommentar

Det blir mye trafikk når 1,5 millioner nordmenn skal på hytta i påskeferien. Onsdag 5. april kan vi vente kø allerede fra tidlig om morgenen.

– Vi kan forvente mye påsketrafikk onsdag 5. april. Da er det lurt å reise hjemmefra grytidlig om morgenen eller sent på kvelden, råder skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Fremtind har analysert kjøredata* fra nordmenns bilkjøring i påsken 2020 og 2021, og det gir indikasjoner på når det er smart å kjøre.

– På onsdag er det mye trafikk allerede fra klokken 9.00, men det roer seg betraktelig etter kl. 15.00, sier Hofstad-Nielsen.

Trafikken hjem fra påskeferien er spredt over flere dager. Tallene indikerer at det er mange som reiser både 1. og 2. påskedag.

Minst trafikk på helligdager – med unntak av svenskehandel

Fremtinds datterselskap, Fremtind Service, er Norges største utsteder av bombrikker og ser hvor mye trafikk det er på veien ut fra bompasseringer. Svein Skovly i Fremtind Service bekrefter funnene til Fremtind.

– Fredagen før påske og onsdag er påskeferiedagene hvor norske bilister passerer bomstasjoner klart flest ganger. Langfredag og påskeaften er dagene med minst trafikk. De dagene er det under halvparten så mange bompasseringer som fredag før påske, forteller Skovly.

Unntaket er trafikken over Øresund i påsken.
– Der er det flest nordmenn som kjører skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag, sier Skovly.

1,5 millioner nordmenn tilbringer påsken på hytta

36 prosent, som tilsvarer over 1,5 millioner nordmenn, oppgir at de skal tilbringe tid på egen eller andres hytte i påsken. Det viser en undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for Fremtind.

– Vi går inn i en årstid hvor det normalt skjer flere alvorlige ulykker. Det stiller enda større krav til oss som sjåfører. Unngå høy fart, forbikjøringer, og la mobilen ligge mens du kjører. Og husk å beregne god tid, sier Hofstad-Nielsen.

Thereses påskevettregler til kjøreturen:

  • Pakk bagasjen i bilen riktig. Sørg for at løse gjenstander er godt festet og sikret i bilen.
  • Overhold fartsgrensene og kjør etter forholdene.
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører, og la mobilen ligge når du kjører.
  • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel autopilot og ryggekamera.
  • Ta det pent ut av parkeringsplasser, veikryss og rundkjøringer, og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien.

*Kjøredata basert på om lag 6000 aktive brukere av appen Smartbil. Fremtind avsluttet Smartbil i slutten av 2021.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.