KART: Her vises veiene man kan gå pilegrimsfed.

Fra Tønsberg til Galicia

På Vikingodden gjøres det nå klart til en utstilling kalt «Alle veier fører til Galicia». Det dreier seg om pilegrimsvandring, og den 800 år gamle pilegrimsleden i Frankrike og Spania.

BENTE WEMUNDSTAD tekst

Spanias Turistkontor gjentar suksessen fra i fjor og setter også i sommer opp utstillingen «Alle veier fører til Galicia», i Tønsberg. Denne gang på Vikingodden.

Hellig år

I år feirer man Det hellige år i Santiago de Compostela, som er en av de hellige pilegrimsmålene i Europa. Utstillingen i år er utvidet, og gjennom 27 bilder ønsker vi å belyse en liten del av den 800 år gamle Pilegrimsleden som går fra den franske grensen i øst og strekker seg helt til Finisterre (Verdens ende) i Galicia i vest. Hertil har pilegrimer vandret siden Middelalderen.

Et hellig år er langt ifra noe man kan oppleve hvert år, dette blir det 120. i rekken siden man startet denne markeringen, i år 1182. Men kun tre ganger i historien har man besluttet å la et hellig år strekke seg over to år, markeringen i år er faktisk én av disse. På Vikingodden får du lære hvorfor.

Spesiell stemning

En som gleder seg til utstillingen, er Anna Evelyn Lindhjem i Kristinaforeningen i Tønsberg. Hun har selv gått deler av pilegrimsleden, og anbefaler den varmt.

–Det er en helt spesiell stemning å gå i området, og når man kommer frem til ruinene av det gamle kapellet, der prinsesse Kristina var, føler man virkelig seg hensatt til en annen tid, sier Anna Evelyn Lindhjem.

– Er man fra Tønsberg mener jeg det er viktig å kjenne til vår prinsesse Kristina. Hun ble kjent både her hjemme og ute i verden, og ved å inngå ekteskap med Don Felipe, som var broren til den kastiljanske kong Alfons, ble det slutt på krigen som hadde rast i området. Tønsbergs prinsesse ble et fredssymbol.

Populær ferieform

Via utstillingen får du også en innføring i hva den hellige porten er, samt mange andre grunner til hvorfor vandring langs pilegrimsleden har utviklet seg til å bli en populær ferieform over de siste årene. Og årsakene er ikke nødvendigvis religiøst begrunnet. Dette er en veldig bærekraftig måte å feriere på. Man tar beina til bruk som fremkomstmiddel og støtter lokale reiselivsrelaterte bedrifter og serveringssteder på sin ferd.

Med utstillingen ønsker vi å belyse en sakte og bærekraftig form for observasjon og turisme, her betraktes landskapet i sakte tempo, vandrende mens man snegler seg gjennom landskapet. Via utstillingen får man et innblikk i gamle tradisjoner som fremdeles den dag i dag holdes i live, det enten være gamle fangstmetoder, overtro eller byggeskikk. Dette, i kombinasjon med trim, hyggelige møter med lokalbefolkningen og ikke minst, god mat og drikke, må jo bli den perfekte måte å feriere på.

Fra Larvik

Tilleggsinfo til den mest spreke: Nå er det faktisk også mulig å gå helt fra Larvik til Santiago med oppmerkede ruter!

Utstillingen innvies torsdag den 8.juli, utendørs på Vikingodden i Tønsberg og er gratis for den besøkende.

bente@byavisatonsberg.no

Våre siste saker her:

Jom Phan blir ny Nav-leder i Tønsberg
Phan har en allsidig bakgrunn fra både offentlig og privat sektor, og kommer...
Antall medlemmer i norsk idrett fortsetter å øke
Foreløpige tall fra samordnet rapportering viser at både antall medlemskap og...
Denne veggen kuttar telefonsamtalen din
Nye bygg er så godt isolerte at mobildekninga blir stengt ute. No etterlyser...
Jupiter i krepsens tegn
Den store visdommen som fører med seg økt bevissthet beveger seg inn i familietegnet...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.