KART: Her vises veiene man kan gå pilegrimsfed.

Fra Tønsberg til Galicia

5. august, 2021

13:34

Ingen kommentar

På Vikingodden gjøres det nå klart til en utstilling kalt «Alle veier fører til Galicia». Det dreier seg om pilegrimsvandring, og den 800 år gamle pilegrimsleden i Frankrike og Spania.

BENTE WEMUNDSTAD tekst

Spanias Turistkontor gjentar suksessen fra i fjor og setter også i sommer opp utstillingen «Alle veier fører til Galicia», i Tønsberg. Denne gang på Vikingodden.

Hellig år

I år feirer man Det hellige år i Santiago de Compostela, som er en av de hellige pilegrimsmålene i Europa. Utstillingen i år er utvidet, og gjennom 27 bilder ønsker vi å belyse en liten del av den 800 år gamle Pilegrimsleden som går fra den franske grensen i øst og strekker seg helt til Finisterre (Verdens ende) i Galicia i vest. Hertil har pilegrimer vandret siden Middelalderen.

Et hellig år er langt ifra noe man kan oppleve hvert år, dette blir det 120. i rekken siden man startet denne markeringen, i år 1182. Men kun tre ganger i historien har man besluttet å la et hellig år strekke seg over to år, markeringen i år er faktisk én av disse. På Vikingodden får du lære hvorfor.

Spesiell stemning

En som gleder seg til utstillingen, er Anna Evelyn Lindhjem i Kristinaforeningen i Tønsberg. Hun har selv gått deler av pilegrimsleden, og anbefaler den varmt.

–Det er en helt spesiell stemning å gå i området, og når man kommer frem til ruinene av det gamle kapellet, der prinsesse Kristina var, føler man virkelig seg hensatt til en annen tid, sier Anna Evelyn Lindhjem.

– Er man fra Tønsberg mener jeg det er viktig å kjenne til vår prinsesse Kristina. Hun ble kjent både her hjemme og ute i verden, og ved å inngå ekteskap med Don Felipe, som var broren til den kastiljanske kong Alfons, ble det slutt på krigen som hadde rast i området. Tønsbergs prinsesse ble et fredssymbol.

Populær ferieform

Via utstillingen får du også en innføring i hva den hellige porten er, samt mange andre grunner til hvorfor vandring langs pilegrimsleden har utviklet seg til å bli en populær ferieform over de siste årene. Og årsakene er ikke nødvendigvis religiøst begrunnet. Dette er en veldig bærekraftig måte å feriere på. Man tar beina til bruk som fremkomstmiddel og støtter lokale reiselivsrelaterte bedrifter og serveringssteder på sin ferd.

Med utstillingen ønsker vi å belyse en sakte og bærekraftig form for observasjon og turisme, her betraktes landskapet i sakte tempo, vandrende mens man snegler seg gjennom landskapet. Via utstillingen får man et innblikk i gamle tradisjoner som fremdeles den dag i dag holdes i live, det enten være gamle fangstmetoder, overtro eller byggeskikk. Dette, i kombinasjon med trim, hyggelige møter med lokalbefolkningen og ikke minst, god mat og drikke, må jo bli den perfekte måte å feriere på.

Fra Larvik

Tilleggsinfo til den mest spreke: Nå er det faktisk også mulig å gå helt fra Larvik til Santiago med oppmerkede ruter!

Utstillingen innvies torsdag den 8.juli, utendørs på Vikingodden i Tønsberg og er gratis for den besøkende.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *