Fra tradisjon til take away

Jeg har alltid likt å lage mat. Da jeg var liten var det mest kaker og desserter – mormor hjalp meg med både gjærbakst og krumkaker og gav meg noen lure tips til vaffelrøren.

Tekst: Maren Vikse

Tipsene tok jeg med meg, men lenge var de gjemt bort.

Det aller meste jeg lager og har laget i hverdagen er hjemmelaget. I dag er det på en annen måte enn før.

For omtrent halvannet år siden begynte mannen min og jeg å unngå alt som kan kategoriseres som ultraprosessert og valgte heller å spise helt ren mat. Før dette laget jeg også det meste “fra bunn”, det var hjemmelaget. Og folk ble til stadighet overrasket over at jeg lagde lasagnen selv.

Men varene jeg tok i bruk før var ultraprosessert uten at jeg hadde tenkt over det. Jeg brukte ferdig tomater på boks, noen av dem er laget på 100 prosent tomat, andre har både sukker og fargestoff i, og hvis man ikke tar et bevisst valg, havner litt av hvert med hjem som ellers ikke står på handlelista.

Det tok flere år før jeg innså at produktene jeg kjøpte på butikken tuklet med smakene og gjorde det vanskeligere å komme frem til ønsket resultat. Ferdigproduktene, som skal gjøre hverdagen lettere, satte et lokk på hvor god maten kunne bli – helt uten at jeg visste det.

Bakepulver er rett og slett natron med tilsetningsstoffer.

Hva er bakepulver?

Bakepulver er et godt eksempel, noe vi alle tenker er en vare som hører hjemme på et hvert kjøkken – men hva er egentlig bakepulver? Bakepulver er i hovedsak natron og kunstige tilsetningsstoffer, eksempelvis antiklumpemiddel og stabilisatorer. Den ene tingen etter den andre for å rette opp etter siste tilskuddet på ingredienslista.

Natron i seg selv trenger en form for syre for å boble og være et hevemiddel. Syren kan for eksempel være rømme, kulturmelk eller sitron. Hvor mye vanskligere er det å ha natron i skapet og bruke det sammen med rester av rømmeboksen fra tacoen eller gå til innkjøp av kulturmelk? Svaret er at det ikke er noe vanskeligere – man må bare ha den kjemiske kunnskapen.

Natron gjør også at vaflene blir sprøere enn med bakepulver, og kjeksene knaser mye bedre enn hvis jeg hadde brukt et ferdig utblandet pulver.

Når jeg kommer over nye oppskrifter må jeg alltid se over ingrediensene for å se hvilke jeg vil bruke og de jeg vil unngå, og deretter finne en erstatning for de jeg eventuelt vil unngå. Det er litt arbeid i starten, da man må finne ut av hva som kan byttes med hva. Etterhvert vil man automatisk se at bakepulver kan byttes med natron og syre. Med andre ord måtte tipsene fra mormor komme frem igjen.

Kun renvarer på kjøkkenet

For halvannet år siden begynte vi å handle inn kun produkt laget på renvarer, eller renvaren selv. Likevel var det å lage mat hjemme vanskelig, for skapene bugnet over av dårlige varer som tidligere var kjøpt inn og som i matlagingsprosessen ikke ble sjekket før bruk. Etter en måned eller to gikk vi for å kaste alt som ikke lenger kunne kategoriseres som gode produkter, vi kastet altså alt som inneholdt fargestoff, surhetsregulerende midler, kunstige emulgatorer og andre kunstige tilsetningsstoffer. Vi kastet det, og med kun renvarer på kjøkkenet ble matlagingen lettere.

Og maten vi lager hjemme har aldri smakt bedre.

Drømmen var å servere helt ren mat.

Det vi savnet når alle ultraprosesserte varer var borte, det var ikke selve maten vi tidligere spiste, men det var å kjøpe mat to-go. Take away er synonymt med ultraprosessert i dagens samfunn, og for å kunne være sosiale eller bli med venner ut å spise trengte vi et sted som kunne servere ren mat. Vi vil at folk ikke må måtte velge mellom å spise rent og å spise ute. Med det startet vi Vikses spiseri og kafe. Her er drømmen vår virkelig. Her kan maten være ferdig for deg, og likevel ha de gode hjemmelagde smakene, laget på helt rene varer – som er godt for smaken og godt for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.