Tekst: Stine Wilhelmine Andersen
Marte Nilsen fikk hard medfart fra hun var liten. Hun var annerledes. Nå er hun endelig på vei mot et yrkesliv – takket være folkene og opplegget på Velle Utvikling.
Marte Nilsen utstråler en herlig varme og har et smittende godt humør. Det er lite som tilsier at hun for en ørliten stund siden var en av de som kavet rundt i utenforskapet – og i mørket. Nå er hun endelig på vei inn i det mange tar for gitt – å være inkludert i arbeidslivet. Hun er i et fagbrevløp i regi av Velle Utvikling – og hun stortrives.
I Norge i dag er over 70.000 unge mellom 20-30 år utenfor skole og arbeid. Bare i Tønsberg står ca 800 mennesker under 30 år uten jobb. Tallet på unge uføre har doblet seg de siste ti årene. Hver ungdom som havner på uføretrygd, koster samfunnet 15 millioner kroner gjennom livsløpet. Det er tydelig at det er mye å spare på å få unge voksne ut i jobb, ikke bare for samfunnets del – de personlige gevinstene er også enorme.
Ble utesteng helt fra barneskolealder
Marte ble som liten satt i en bås omtrent med stempelet «ikke egnet» på. Hun fikk diagnosen barneautisme og opplevde å bli utestengt helt fra barneskolealder.
-Ting ble ikke akkurat lettere når personen som fulgte meg opp på skolen stod ved siden av og hang over skulderen min hele dagen. Da ble det veldig tydelig at jeg var annerledes, og det føltes ikke så bra, sier hun.
Nye muligheter hos Velle Utvikling
Lissbeth Sundby er utdanningskoordinator hos Velle Utvikling. Her hjelper hun mennesker som opplever et utenforskap til å finne en vei inn i arbeidslivet via et fagbrevsløp. Lissbeth forteller med gnistrende øyne om det de kaller «dannelsesreisen»:
-Her på Velle er vi ene og alene opptatt av å gi folk nye muligheter. Det å få utdanning gjør at man kan komme ut av et utenforskap. Mange her har aldri blitt sett, de har aldri fått validert at man kan noe. Det kan for eksempel Marte nå – og hun har vokst veldig!
Folkehøgskolen så som så
Marte har ikke vært redd for å prøve seg på nye ting i løpet av livet. Hun har gått på frisørlinja og hadde en drøm om å ta vernepleierutdannelse, men aldri har skolen fått til å inkludere og veilede henne slik at hun har klart å gjennomføre. Det var ikke før da hun gikk fotolinja på Danvik folkehøgskole at hun endelig følte at hun passet inn og ble møtt på måten hun trengte.
– Så du er glad i å ta bilder?
Marte ler fra hjertet:
-Jeg har ikke tatt et eneste bilde siden da, og det er 14 år siden!
Det var da altså ikke fotofaget som fanget henne den gang, men folkene og lærerne hun møtte – endelig ble hun sett og inkludert.
Den fryktede barnehagen
Etter folkehøyskolen skulle det ta over fem år før Marte kom seg opp på hesten igjen. I 2016 prøvde hun seg hos en fritidsklubb for barn på Sinsen i Oslo, hun merket at hun trivdes med å jobbe med barn.
Tilbake i Tønsberg i 2019 hjalp hun til på en SFO, og lederen der sa noe Marte var totalt uenig i.
-Hun sa jeg kunne passet til å jobbe i barnehage, men det var noe jeg hadde bestemt meg for at jeg aaaaldri skulle gjøre.
Veien ut av utenforskapet
Marte begynte å kjenne på et gryende ønske om å kunne stå på egne bein økonomisk.
-Det er ganske slitsomt å være avhengig av en ytelse fra NAV, for man vet aldri hvor lenge den varer. Slik det er nå, bør man ha en utdannelse for å få en noenlunde lønn, forteller Marte, og sier at veilederen hennes på NAV søkte henne inn på Velle, hvor hun snakket med utdanningskoordinatoren Lissbeth. De ble enige om at fagbrev som barne- og ungdomsarbeider hadde vært midt i blinken. Og igjen fikk Marte høre setningen hun ikke trodde på selv «du passer nok til å jobbe i barnehage!» fortalte Lissbeth henne.
-De fleste skoler er ikke tilrettelagt for de som trenger ekstra støtte og veiledning – de har ikke tid til å se hele mennesket. Hovedproduktet hos oss er lærlingene – biproduktet er hva de produserer av varer og tjenester. Vi har et felles mål – vi gir nye muligheter. Lærlingene kommer fra utenforskapet – inn hit – og ut igjen som faglærte, og som en del av arbeidslivet som bidrar til fellesskapet, forteller Lissbeth med stor iver
Fagløpene hos Velle bygger på hverandre
Velle Utvikling er en arbeids- og inkluderingsbedrift som er godkjent for 14 ulike fagbrev- og kompetansebevisløp, som også leverer tiltak innenfor arbeidsforberedende trening.
Velle er en bedrift på lik linje med andre bedrifter i Vestfold og landet forøvrig. Kokkelærlingene lager lunsj til Velles fire barnehager samt alle deltakere og ansatte i bedriften. CNC-, sveis-, platearbeidere-, industrimontør-, produksjonsteknikk- og byggdrift lærlingene produserer produkter og vedlikeholder byggene i fagbrevløpet sitt som lærlingene i salg- og service selger og logistikkfaget frakter. Slik bygger de forskjellige fagløpene på hverandre.
Å svelge barnehagekameler…
– Hva gjør du i Velle nå, Marte?
Marte ler sin smittende latter, og svarer:
-Jeg jobber i en av barnehagene til Velle og tar fagbrevløpet mitt på den måten. Jeg har teorieksamen i barne- og ungdomsarbeiderfaget om 14 dager.
– Og hvordan var det da, å jobbe i den fryktede barnehagen?
-Nei altså, jeg har måttet svelge den kamelen der, for jeg trives kjempe godt! Smilet hennes forteller at hun snakker fra hjertet.
Marte forteller at det beste med Velle er menneskene, hvor imøtekommende og varme de er. Man blir pushet, men samtidig møtt på ens egne behov.
– Hva er drømmene dine for fremtiden da?
-Jeg vil ha fagbrev og være økonomisk uavhengig – også vil jeg jobbe med barn i samme situasjon som jeg har vært. Jeg har livserfaring og vet hvordan det er å stå utenfor, sier Marte ivrig
– Har du noen råd til de som vandrer rundt i utenforskapet?
-Finn ut hvilke instanser man kan benytte seg av, sier Marte.
-Ingenting skjer med mindre man vil det og tar et valg selv. Og finn noen å snakke med, du er aldri aleine i den situasjonen du er.
Den barmhjertige Lissbeth
Det er umulig å ikke legge merke til den enorme haugen med godterier og annet snask som ligger inne på Lissbeths kontor. Sju bæreposer, for å være helt nøyaktig.
-Det er mange her på Velle som aldri har blitt sett, og som hvert fall aldri har fått en adventskalender. En slik oppmerksomhet syns vi er hyggelig å tilby i førjulstiden, sier hun
Lissbeth og hjelperne hennes lager intet mindre enn én pakkekalender til hver avdeling. Det blir minst 336 pakker, noen kalendere har flere enn 24 pakker, slik at alle får mer enn en gave. Det er ingen tvil om at Velle setter pris på både lærlinger og lærekandidatene sine.
-For meg er alle kollegaer. Jeg trives så godt i denne jobben, selv om det ikke er en 8-16 jobb. Det hender at noen av lærlingene ikke har det så bra og ringer meg sent på kvelden. Da tar man den telefonen, selv om det er sent, sier hun.
Lissbeth har lang fartstid i denne grenen. I 24 år har hun jobbet som lærer, og som leder i frivilligheten i sju år. Men, det er utdanning som ligger hennes hjerte nærest.
-Utdanning er en fin vei ut av utenforskap – det er bra både for enkeltpersonene og samfunnet generelt.