Generalssekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen

Frivilligheten skal spille en viktig rolle i folkehelsearbeidet, men midlene er utforutsigbare

2. juni, 2023

12:22

Ingen kommentar

I dag behandles regjeringens Folkehelsemelding i Stortinget. Frivillige organisasjoner trekkes frem som en viktig samarbeidspartner med det offentlige i arbeidet med å forebygge ensomhet, arbeidet for psykisk helse og for en aktiv befolkning. Men det å bidra til økt deltagelse og forebyggende folkehelsearbeid er ressurskrevende også for frivilligheten.

– Frivillighet er ikke gratis. Vi ser at det mangler forutsigbare støtteordninger, og at det kuttes i tilskuddene til mange av organisasjonene som arbeider nettopp med økt deltagelse i frivilligheten og med folkehelseforebyggende arbeid, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

– Vi er bekymret for at det legges opp til at frivilligheten skal være en samarbeidspartner og en ressurs for det offentlige på mange områder, uten at det tas høyde for de ressursene det krever av frivilligheten, fortsetter Johnsen

Et av tiltakene som er kuttet i år er tilskudd til Frivillighet Norges eget verktøy for å øke deltagelsen i frivillig sektor, nemlig rekrutteringsportalen Frivillig.no. Prosjektet har tidligere mottatt støtte fra Helsedirektoratet, men ble kuttet i 2023.

– Kuttet rammer synligheten og vil føre til at færre nye blir rekruttert til de frivillige organisasjonene gjennom Frivillig.no i 2023, sier Stian Slotterøy Johnsen.

Frivillighet Norge vet at de fleste frivillige organisasjoner, lag og foreninger ønsker invitasjoner til samarbeid med det offentlige velkommen.

– Frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle for å øke samfunnsdeltakelsen og redusere utenforskap, og vi er glade for at politikerne ser det. Men de må også ta høyde for ressursene det krever, avslutter Johnsen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *