FÅR STØTTE: Dakhwaz Khirto (t.h.) er faren til Delnaz (6), og familien får støtte fra Jan Kristian Johansen, som er faren til Mille Marielle (6). De to seksåringene er bestevenner.

Frykter at UDI vil skille bestevennene

3. august, 2021

09:02

Ingen kommentar

Søsken Delnaz (6), Khairi (5) og Della (1) er født i Tønsberg, men blir nå kastet ut av UDI. Årsaken er at mor fortalte ikke sannheten i asylsøknaden sin. Nå risikerer hele familien å bli sendt ut av landet.

HINA ASLAM tekst

Venninne Mille Marielle og Delnaz har kjent hverandre siden de var ett år gammel og gikk på samme barnehage i Tønsberg og nå i samme barneskole.

Fristen var 31. januar.
Denne fristen har ført til mange søvnløse netter for familien som er bosatt i Tønsberg.

–Barna vår er født i Tønsberg og kjenner ikke til Nord Irak, forteller mor Amat Nasser Atman.

BESTEVENNINNER: Delmaz og Mille Marielle har kjent hverandre siden de var ett år gamle, og nå går de på skole sammen.

Hun forteller at den eldste datteren hennes er redd for å være alene. Og da er det godt å ha bestevenninne Mille å lene seg på.
Moren forteller videre at datteren er redd for at politiet skal banke på døren.

Forfulgt gruppe

Det lød desperate rop om hjelp fra fjellet Sinjar nord i Irak den 3. august 2014. Tusenvis av jezidier var i ferd med å bli massakrert av terrorgruppen som kaller seg Den islamske staten (IS).
En internasjonal intervensjon mot IS forhindret et mer omfattende massedrap. Likevel er over 70 massegraver funnet. Kvinner og barn ble tatt til fange og holdt som sex-slaver. Flere hundre tusen lever fortsatt i flyktningeleirer. Det er i dette området regjeringen ønsker å sende denne jesidiske familien.
Selv om dette er i strid med FNs høykommissær for flyktninger sine anbefalinger. Dette er et område der det fortsatt bor mange tidligere IS-tilhengere, og der både sikkerhetssituasjonen og den humanitære situasjonen for jesidier er svært vanskelig.

Fryktet tilbakesendelse

–Norge ga meg en trygghet som jeg ikke hadde før, her slipper jeg å snu å se meg rundt hele tiden, forteller Amat Nasser Atman.

Hun kom til Norge i 2012 mens ektemannen Dakhwaz Khirto kom i 2008. Mor oppga til UDI at hun var blitt gravid i Irak og mente at hun var truet på livet. Etter hvert kom det frem at opplysninger ikke var riktige.
Derfor mener UDI at hun ikke hadde krav på asyl og tilbakekalte hennes og barnas midlertidige oppholdstillatelse.

På spørsmålet om hvorfor hun ikke fortalte sannheten svarer hun slik:

– Jeg fryktet å bli sendt tilbake til IS-herjede Irak. Jeg så at Dakhwaz ikke hadde fått oppholdstillatelse, og var redd for at barnet og jeg også skulle havne i samme situasjon. Derfor sa jeg det ikke, sier Atman.

Stor støttegruppe

Jan Kristian Johansen er Mille Marielle sin pappa og har kjent familien helt siden Delnaz var liten.
Han og flere i lokalmiljøet har laget en støttegruppe for familien. Ikke minst i desember hadde de en støttekonsert for familien i Tønsberg domkirke, der blant annet artist Ravi stilte opp.

–Støttegruppen er stor og med et stort engasjement. Det gjøres en fantastisk jobb både med praktisk hjelp og støtte i hverdagen og også til å sette fokus på saken, sier Johansen.

Klarer seg til februar

Familien har siden i november levd på hjelp fra støttegruppen siden offentlige midler ikke holdt lenger.

–1.700 kroner fra Nav metter ikke en familie på fem, sier Johansen.

Støttegruppen er nå i gang med underskriftkampanje. De har også samlet penger og har kjøpt julegaver, ulltøy andre nødvendige ting. De hjelper også familien med gavekort på matbutikker og støtter de så godt de kan i hverdagen. Både med positive opplevelser i hverdagen og praktiske ting som hjelp til å manøvrere seg i det offentlige systemet. Pengene som har kommet inn via den siste «Spleisen» vil dekke leie ut februar og til noen gavekort til matbutikken.

Uverdig

–Dette er en uverdig måte å behandle mennesker på, sier Johansen.

Det er hjerteskjærende å se noen man kjenner ha det så utrygt og så vondt.

–Når det skjer så nært deg med en du har sett vokse opp. Som er en fast middagsgjest og lekevenninne til min datter og mange av vennene hennes, så blir det veldig nært, sier han.

Har ingen sted å dra

Byavisa Tønsberg har ikke lykkes med å komme i kontakt med advokaten til familien, men ifølge Jan Kristian sier advokaten at det er ikke reel fare for at de hentes og sendes ut de neste ukene.

–De har ingen sted å reise til og koronapandemien gjør det også vanskelig å sende de ut, sier han.

Det har blitt sendt ut en omgjøringsbegjæring til Utlendingnemda (UNE).
Jan Kristian Johansen og datter Mille Marielle Johansen håper at UNE kan se på saken på nytt og at familien får bli i Tønsberg.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *