Full seier for hundene

1. februar, 2022

11:17

Ingen kommentar

Oslo Tingrett har i dag avsagt dom i rettssaken om uetisk avl. En enstemmig dom konkluderer med at det er i strid med dyrevelferdsloven § 25 å avle hunderasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel i Norge i dag.

Etter en bred behandling av saken i Oslo Tingrett i november, mottok Dyrebeskyttelsen Norge i dag den gledelige beskjeden om full seier.
Saken er nøye behandlet av en erfaren tingrettsdommer og to meddommere som er henholdsvis veterinær og genetiker. Flere av de sakkyndige vitnene i saken besitter den ypperste fagkompetansen på sine fagfelt, og de store helseproblemene disse hundene er avlet med ble belyst grundig.
-Det er en svært grundig og prinsipielt anlagt dom, som gir viktige rettslige rammer for dyreavl, sier advokat Emanuel Feinberg i Advokatfirmaet Glittertind.

Kryssavl fullt mulig

I dommen heter det blant annet at «En fellende dom innebærer ikke forbud mot seriøs avl av Bulldog eller Cavalier, da seriøs og vitenskapelig fundert kryssavl vil kunne være et fullgodt alternativ.» I de siste 50 årene har det vært en rivende teknologisk og vitenskapelig utvikling. I Norge har vi infrastrukturen og teknologien for å kunne få til et godt, vitenskapelig forankret avlsarbeid. Hundene våre fortjener å nyte godt av denne utviklingen, og måten vi avler hund på må justeres etter enhver tid tilgjengelig kunnskap.
-De menneskeskapte helseproblemene til bulldoggen har vært kjent siden tidlig 1900-tallet. Denne dommen kommer langt på overtid, sier Roaldset.
I mange tiår har man avlet syke hunder i strid med norsk lov. Det som har fått utspille seg her er et systematisk og organisert svik mot våre firbeinte venner. I dag er det stadfestet at det er et lovbrudd.

Dommen tydeliggjør behovet for endring

Dyrebeskyttelsen Norge har blant annet foreslått innføring av ID-merking og systematisk bruk av lynne, egenskaper, helsedata og slektskapsdata i avlen.
-Uten sporbarhet og bruk av databaser er det umulig for Mattilsynet å drive effektivt tilsyn med hundeavlen. I 2020 kom EU med retningslinjer for hundeavl, det er naturlig at disse retningslinjene blir førende for all hundeavl i Norge, både for rasehunder og for blandingshunder, sier Roaldset.
Mange europeiske land har tilsvarende lovverk, og tilsvarende sykdomsbyrde hos hundene sine. Vi håper at denne dommen kan bidra til å bedre hundenes helse langt utover våre landegrenser. Ærlig talt- kampanjen og rettssaken har nådd mange verdenshjørner.
Dagens dato går inn som en merkedag for hundene våre. ALLE som er glad i hunder har grunn til å feire i dag!
– Dette er en merkedag for hundene våre! Dyrevelferdsloven skal beskytte dyrene mot menneskers uvettige handlinger, og det har den gjort i dag. Dette handler om hundenes rett til å ha det bra, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *