MYSTISK: Overgrodde gamle graver fra 1800-tallet er synet som møter besøkende til Undrumsdal Gamle kirkegård. Stemningsfullt og litt mystisk. Under denne graven hviler amtsagronom Ole Karenius Bærøe.

Gammel, glemt og gjengrodd

17. mai, 2022

09:09

Ingen kommentar

Undrumsdal Gamle kirkegård kan by historieinteresserte tønsbergensere og andre vestfoldinger på et interessant møte. Gamle og rustne gravmonumenter av smijern som er halvveis skjult av vegetasjonen, byr på en stemningsfull liten rundvandring.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Den gamle kirkegården ligger langs E18 på venstre side når man kommer fra Tønsberg og cirka 100-150 meter før Undrumsdal kirke. Den gjengrodde, stemningsfulle og litt mystiske gamle gravlunden ligger omkranset av store trær, busker og annen viltvoksende vegetasjon.
Gamle jernkors og smijernsgjerder rundt de overgrodde gravene, gjør sitt til at den gamle gravlunden fort kunne ha satt fantasien i sving rundt midnattstider. Under ett av de store jernkorsene i det lille skogholtet hviler amtsagronom Ole Karenius Bærøe som levde fra 1835 til 1880. Rett bortenfor hans gravsted står en bauta tilegnet hans minne.

GAMMEL OG GJENGRODD: Kirkegårdsporten, samt litt av steinmuren er bevart. Det er ikke lett å se de gjengrodde gravene herfra. Men de ligger der inne blant store trær, høye busker og gress. Et stemningsfullt og historisk sted.

Andre store karer som hviler på den gamle og glemte kirkegården er blant annet sorenskriver Bothel Nielsen, som ble født i 1778. Han forlot denne verden i 1847. Ved hans side hviler hans hustru Else Cathrine Nielsen, født Stranger (1785-1840).
Den gamle kirkegården er vel verdt et lite besøk, der den ligger for seg selv i et lite skogholt langs veien. En kuriøs liten ”historieattraksjon”.

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2011.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *