Sauer er ålreite dyr, synes Astrid Arntsen. En dag i uka drar hun fra Tønsberg til Bjørnebo gård på Foynland. Her har de et tilbud til mennesker med psykiske lidelser og spesielle behov.
SILJE ELISE MOSSESTAD tekst
Tidligere har May og Arvid Gyth-Dehli ved Bjørnebo gård drevet skolefritidsordning og samarbeidet mye med både skole og barnehage om gårdsbesøk. Nå har de også et tilbud til mennesker med psykiske lidelser. I dag er det 11 personer som jobber for 10 kroner timen en eller flere dager i uka. Virksomheten for pleie og omsorg, seksjon for psykisk helse i Tønsberg kommune har opprettet et tilbud om å jobbe på gård. Dette kalles «Grønt tiltak».
Et arbeidsjern
– For meg er dette veldig positivt, sier Astrid Arntsen. Hun ønsker ikke å fortelle noe særlig om seg selv og sin bakgrunn.
– Foreløpig er jeg her en dag i uka, men jeg har vurdert å være her flere dager, sier hun.
– Ingen gjør dette for pengenes skyld når vi kun har 10 kroner i timen. Men det gir mening å være her. Det er sosialt og utfordrene med mange forskjellige arbeidsoppgaver, sier hun.
– Astrid er et arbeidsjern, sier Arvid og skryter av Astrid.
Bonden setter stor pris på henne og de andre gårdsarbeiderne.
– Man må ha en spesiell innstilling til arbeidstrening og tenke at vi gjør det vi får gjort. Hvis ikke tar vi det en annen dag, sier Arvid. Han forteller at noen av de som er her ikke har hatt arbeid på 15 – 16 år.
Den gamle gården som munkene i Tunsberg kloster drev på 1300 tallet har vært i familien i tre generasjoner.
Av de firbente er det i dag fem søyer, 16 lam, to kalver, åtte griser, tre hester, fire kaniner, fire katter og snart 30 høner som bor på gården.
Det synes Astrid er veldig hyggelig.
– Jeg har alltid vært glad i dyr, og er jobbet mye på gård da jeg var liten, forteller hun.
Sauene og hestene på gården er de hun liker best. Når Astrid er på gården driver hun med foring, rydding i stallen og får dyra ut på beite. Astrid synes også det er ålreit å plukke løk, skjære blomkål, arbeide med ved og gjøre diverse ting som har med jordbruk å gjøre.
– Det er stor forskjell på å være frisk og kjempe om jobb og bli rammet av sykdom og kjempe om jobb, sier Astrid. Hun har vært tilknyttet gården siden november i fjor.
– Dette er et alle tiders tilbud. Jeg trives veldig godt når jeg er her, og May og Arvid er veldig trivelige, sier Astrid. Hun er glad for at ferien er over, og gledet seg til å komme tilbake på gården.
Givende og meningsfull
– Mitt mål er å sysselsette disse menneskene slik at de føler at de har hatt en tilfredsstillende dag, sier Arvid Gyth-Dehli. Gjennom dette samarbeidsprosjektet som har vart i litt over to år har han lært flere av dem som jobber på gården å kjenne.
– Jeg ser på denne jobben som svært givende og meningsfull. Man blir glad i disse menneskene. Ofte blir det et tillitsforhold, og jeg har fått høre historier som er ganske rørende. Det handler om å ha tid til å bruke tid på brukerne. Det vi får gjort er en bonus. Det andre tar jeg til andre tider av døgnet når brukerne ikke er her. Sånn må det være.