Tekst og foto: Merete Sillesen
Håvard (46) selger gatemagasiner i Tønsberg. Jobben er med på å holde ham unna rus og kriminalitet.
Håvard Stand kom til Tønsberg for 20 år siden og har nettopp flyttet fra Frelsesarmeens vernehjem til egen leilighet på Teie. Tønsberg kommune eier og drifter boliger for rusavhengige. Det er også mulig å få servert mat.
– Her i Tønsberg trives jeg godt og har ingen planer om å flytte, sier Håvard.
46-åringen solgte magasinet =Oslo i Tønsberg gjennom ti år. De ble solgt for 100 kroner per magasin, og selgeren fikk beholde halvparten av summen. Men i mars var det slutt.
– Det kom som et sjokk både på meg og andre magasinselgere da vi med en ukes varsel fikk beskjed om at =Oslo ikke skal selges i Tønsberg lenger. Vi var visst for få selgere her. Jeg er avhengig av å jobbe, og jeg vil tjene penger på ærlig vis, sier Håvard.
Havnet tidlig i rusmiljøet
Da han var 14 år, smakte Håvard alkohol for første gang. Han sier selv at han ble veldig fort avhengig. Så gikk det over til hasj, amfetamin, brennevin og piller. På det verste brukte han heroin i sprøyter.
– Miljøet var tøft, og det meste dreide seg om å skaffe nok penger til rus. Og disse pengene ble ikke alltid tjent på ærlig måte, sier Håvard nøkternt.
– Jeg var på flere behandlingsopplegg, men ingenting fungerte. Først da jeg på egenhånd bestemte meg for å slutte, klarte jeg det.
Håvard har nå vært rusfri i snart sju år og sier han aldri mer vil ruse seg. Han har sett mye elendighet, som overdoser og dødsfall, og vil ikke bli en del av statistikken. Jobben som magasinselger har hjulpet ham med å komme over en alvorlig psykoselidelse.
– Jeg må tjene penger til husleia, som alle andre, og jeg ble fortvila da det ikke fantes gatemagasiner å selge, forteller Håvard. Han gikk flere måneder uten magasinsalg i sommer.
– Da solgte jeg nøkkelringer, kortholdere og handlenett. Nøkkelringene lagde jeg selv. Jeg fant 1.000 kortholdere i en container, og handlenettene fikk jeg.
Han var veldig glad da muligheten til å selge Kirkens Bymisjons gatemagasin, MOT, dukket opp. Det selger ikke like godt som =Oslo gjorde, men han håper salget vil ta seg opp.
Tilhørighet til et arbeidsmiljø
BY Tønsberg & Færders journalist møter Håvard i Kirkens Bymisjons lokaler i Svend Foyns bedehus. Her sitter folk og spiser frokost før de skal ut på jobb. De fleste som søppelryddere eller magasinselgere. Nesten alle hilser med et muntert hei. Atmosfæren er varm og inkluderende.
Så vel Møtestedet, I jobb som MOT er lokalisert her.
– Dette er den aller fineste kirka i Tønsberg, slår Håvard fast.
Tiltakskoordinator Sara Vingelsgaard i Lav Terskel rus er ansatt i Kirkens Bymisjon og forteller at MOT første gang ble utgitt i 2020. Men distribusjonen i Tønsberg lot vente på seg til 1. september i år.
– Vi har i dag sju registrerte selgere. Håvard er den mest aktive, sier Sara og smiler til magasinselgeren.
– MOT har seks utgivelser i året, og nå kommer snart julenummeret. Det inneholder en kokebok med selgernes egne favorittoppskrifter.
Selgerne kjøper magasiner for 50 kroner på salgskontoret, som er åpent to dager i uka. Er de blakke, finnes det løsninger for små lån. Magasinene selges videre for 100 kroner per stykk. Halve omsetningen er lønna deres.
Sara forteller at selgerne, gjennom arbeidstilbudet Gatemagasinet MOT, skaper sin egen arbeidshverdag med en lovlig inntekt og sosialfaglig oppfølging. Kirkens Bymisjon ønsker å gi mennesker i målgruppen et alternativ til tigging, prostitusjon og kriminalitet.
– Målet med Gatemagasinet MOT er å skape inkludering og møteplasser på tvers av grupper i det offentlige rom. Det skal bidra til styrkede levekår og fordomsknusing. Vi skal være et positivt tilskudd i bybildet, sier Sara.
Takknemlig for at folk kjøper
Håvard er innom Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) hver morgen før han selger magasiner. 46-åringen forteller at behandlingen har vært og er til stor hjelp. Nå har han begynt å trappe ned på dosen.
– Jeg selger magasiner hver dag muligheten byr seg. Men hvis det regner, er jeg heller med og plukker søppel. I regnvær stopper ikke folk for å kjøpe gatemagasiner, sier selgeren og gliser.
I en bisetning nevner Håvard at han har spart til kjempelangt hår, som han vil donere til Kreftforeningen.
– Du må få med at jeg er veldig takknemlig for alle som kjøper magasiner av meg. Takket være dem kan jeg være nykter, ha et bra liv og bidra i samfunnet.
Gateselgeren forteller om svært mange hyggelige mennesker. Noen ganger fører salget til en god pratestund i tillegg til lønna. Håvard mener vi alle har muligheten til å bidra der vi kan. Man trenger selvsagt ikke kontanter for å kjøpe et magasin. Alle autoriserte selgere går med kort på seg.
Det er bare å skanne koden og vippse.
– Vi selgere vil kjempe med alt vi har for å holde oss på den rette siden av loven. Håpet er at mange vil kjøpe MOT framover. Kanskje finner de en ny og spennende oppskrift i kokeboka som snart er i salg?
Én kommentar
Tusen takk til dere flinke folka i Kirkens Bymisjons. Jeg koser meg sammen med dere annen hver fredag 🧡 Stor kred. til dere som er med I Jobb osv.