SPONTAN GLEDE: Elevene ved Granly skole klarte nesten ikke å sitte rolige da førstepremien ble delt ut.

Glade Granly-barn vant burot-konkurransen

20. september, 2024

12:08

Ingen kommentar

Tekst og foto: Merete Sillesen

Det ble jubel ved Granly skole på Eik da elevene i 4. og 5. klasse fikk vite at de hadde vunnet årets burotaksjon.

Marianne Vikne fra Norges Astma- og Allergiforbund delte ut førsteprisen til elevene ved skolen. Ekstra gøy var det fordi kun læreren visste at de hadde vunnet.

En ivrig gjeng

Lærer Elisabeth Arnesen forteller at elevene som nå går i 4. og 5. klasse var med på Aksjon Burot. En gruppe på 16 elever deltok.

– Vi brukte to naturfagtimer på dette. Først fikk elevene litt informasjon om aksjonen, og de fikk vite hvordan burotplanta ser ut.

– Elevene fikk utdelt nye hagehansker, og mange av dem var veldig ivrige i jobben med å dra opp burotplanter. Vi luket på skolens område og i området rundt skolen, og vi fikk fylt mange sekker. Det var gøy å se hvordan elevene sto på.

På Granly skole fins både lærere og elever med allergier, også mot burotpollen. Derfor er det ekstra fint å kunne være med og minske sjansen for spredning av planten. Slik kan flest mulig kose seg ute på sensommeren også.

Spontane gledesrop

Her får elevene overrakt premiene.

Elevene viste både glede og ikke minst overraskelse over premien Marianne delte ut. Det ble spontant klapping og gledesrop. Elevene har vunnet utstyr og uteleker til en verdi av 4.000 kroner.

Marianne har samarbeidet med astma- og allergiforbundet og læreren for å velge ut hva elevene trenger og ønsker seg. Her var det baller av skikkelig kvalitet til blant annet fotball og kanonball, bordtennis-racketer og mer.

Utdelingen foregikk på skolens fotballbane. Det rykket i fotballfoten til både jenter og gutter, som strålte da de fikk prøve ut de nye ballene.

Skolen har en del felles utstyr fra før, men akkurat denne premien skal klassene få oppbevare i sine egne klasserom.

– Motivasjonen for å luke burot var stor fra før, men ble enda større etter å ha vunnet. Vi vil melde oss på neste år også, sier læreren.

– Det er greit å bruke to timer i juni på luking. Det gjør livet for allergikerne så mye lettere senere på sommeren og tidlig på høsten. Men at elevene skulle vinne førstepremien, hadde verken de eller jeg trodd.

229 skoler og barnehager

Marianne Vikne er regionsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund region Østafjells, og ansvarlig for Aksjon Burot i sitt distrikt 2024. Foto: privat

Skoler og barnehager fikk på forhånd invitasjon fra Norges Astma- og Allergiforbund. De lovet tre premier på 3.000 kroner hver. I tillegg bidro NAAF Region Østafjells 4.000 kroner i førstepremie, 2.000 kroner i annen- og 1.000 kroner i tredje-, fjerde- og femtepremie.

– Burotpollen forårsaker store allergiplager for mange i blomstringstiden 15. juli til 1. september. Derfor er det viktig å få fjernet buroten før blomstring, sier regionsekretær Marianne Westermark Vikne i NAAF Østafjells.

Hun var ansvarlig for aksjonen i sitt distrikt i fjor og inviterte både tidligere og nye deltakere til å bli med på årets aksjon i juni.

Påmeldingsfristen var 15. mai, og hele 229 skoler og barnehager i Norge meldte seg på. 97 av disse var fra region Østafjells. De første 100 påmeldte grupper fikk en fotball i premie.

– Etter gjennomført aksjon, meldte gruppene fra til oss om resultatet. Mange la ved et bilde, som vi delte videre i sosiale medier, sier Marianne.

– Alle gruppene som deltok, var med trekningen i september. Overraskelsen og gleden var stor da vi troppet opp på Granly skole fredag 20. september.

Aksjon Burot virker

NAAF sentralt og Marianne lokalt oppfordret både barn og voksne på skoler og i barnehager til å sette av et par timer i perioden 10. til 30. juni til bare å luke. De ble anbefalt å bruke hansker, og burota skulle legges på bakken eller i sekker for å tømmes i komposten.

– Det å kaste planten i matsøpla, virker som et naturlig valg. Men ved å gjøre dette, risikerer man at buroten vil springe opp i området søpla ender opp i. Når buroten kastes i restsøpla, minskes risikoen for spredning av planten, forklarer regionlederen.

BUROT FØR BLOMSTRING: Bladene er er sølvaktige på undersiden med rød stengel, og planten blir ganske høy.

Hun hevder at det faktisk nytter å luke burot. Burotpollen spres bare cirka 100 til 200 meter med vinden. Det er viktig å få med roten også. Utrydding av burot virker også forebyggende ved at man ikke blir eksponert for burotpollen. Da utvikles heller ikke allergien.

Pollen fra burot plager hele 200.000 allergikere. Mange får kløende, rennende øyne og nese og får influensalignende symptomer. Enkelte får astma. Noen blir sykemeldte og borte fra jobb, skole og barnehage over lengre tid.

Slik gjenkjenner du burot:

Burot er et ugress med ganske anonymt utseende. Derfor er det mange burotallergikere som selv ikke vet hvordan planten ser ut.

Bladene er fjærdelte og sølvaktige på undersiden. Stengelen er rød.

Planten bør røskes opp med roten og legges i poser eller til tørk for at den ikke skal spre seg.

På lukestadiet i juni er den knehøy, og ved skolestart så høy som en voksen person.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.