Appelsiner hører påsken til, og det med god grunn.

Gode grunner til å spise appelsiner i påsken

23. mars, 2024

10:05

Ingen kommentar

I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32.382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner – drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?

– At mange forbinder det å spise appelsiner med påske, kan være fordi appelsinene før i tiden bare kom til Norge i vinterhalvåret, og at det var rundt påsketider de var spesielt gode. Nå har vi tilgang på friske og fine appelsiner hele året, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Dekker dagsbehovet for vitamin C

– Det er jo heller ingen tvil om at det smaker med en saftig appelsin etter en lang tur, enten det er til fots eller etter en skitur. Den er saftig og søt, slukker tørsten og gir god energi.

Ernæringsrådgiveren forteller at én appelsin dekker hele dagsbehovet for vitamin C. Hun forklarer at vitamin C har en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev, og at vitaminet også hjelper til med opptak av vegetabilsk jern i kroppen.

– Grovt brød inneholder jern, kombinerer du brødmåltidet med en appelsin eller en annen vitamin C-rik grønnsak eller frukt øker du jernopptaket. Appelsinen er også rik på fiber og fyller magen godt, noe som gjør at du holder deg mett lengre.

Det er med andre ord mange gode grunner til å ta med seg appelsin på tur og sette frem oppkuttet appelsin på frokostbordet til påske.

Flere appelsinfakta:

  • Etter bananer og epler, er appelsin den frukten vi spiser mest av i Norge.
  • Appelsin stammer opprinnelig fra Kina. Vårt navn på frukten kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.
  • Appelsin er verdens viktigste trefrukt. Gode appelsiner finnes året rundt, men den største sesongen er fra desember til påsketider. Frukten importeres fra blant annet Spania, Egypt, Sør-Afrika og Chile.
  1. Frukt- og grøntstatistikk 2023. Tall er basert på volum inn til grossist og tar ikke hensyn til evt.svinn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.