EIKHALLEN: Hvis ulykken rammer, står Eikhallen klar til å ta imot minst 500 personer. Rådgiver ved Faggruppe beredskap, Per Odd Krystad hos Fylkesmannen i Vestfold mener Tønsbergenserne kan føle seg trygge i forhold til mange andre steder i landet.

Godt rustet til katastrofesituasjoner

20. januar, 2021

07:21

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Tønsberg står godt rustet dersom en ulykke oppstår. Planleggingen med å etablere «evakuert og pårørende senter (EPS) i Slagenhallen og Eikhallen har lenge vært i gang. I løpet av året vil det meste være klart.

SILJE E. MOSSESTAD tekst og foto

Evakuert og pårørende senter etableres i situasjoner hvor det er nødvendig å evakuere befolkningen i et katastrofeområde for å redde liv og helse.

– Dette har vært avdekket som et behov lenge, sier rådgiver ved Faggruppe beredskap, Per Odd Krystad hos Fylkesmannen i Vestfold.

Under katastrofeøvelsen i fjor høst ble EPS testet ut, og det fungerte utmerket, ifølge Krystad.

– Politiet vil ha ansvar og behov for å ta vare på folk i forbindelse med en skipsulykke for eksempel. Og dersom et sykehjem begynner å brenne eller får vannskader, kan disse sentrene være klare i løpet av et par timer. Til sammen er det ni slike EPS-senter i Vestfold.

Godt samarbeid

Vi har kommet langt her i Tønsberg, takket være et godt samarbeidsklima, fortsetter han.

Etablering av EPS er et samarbeid mellom Fylkesmannen i Vestfold, Vestfold Politidistrikt, kommunene i Vestfold og frivillige organisasjoner som: Kvinners Frivillige Beredskap (KFB), Norsk Radio Relæ Liga, Norsk Folkehjelp, Norske Kvinners Sanitetsforening, Lotteforeningene i Vestfold, Vestfold Sjøredningskorps og Vestfold Røde Kors.

– De frivillige organisasjonene går inn og styrker den kommunale beredskapsplanen og gjør en jobb for det offentlige som er intensjonen i samarbeidsavtalen, sier Krystad.

Dialog med Forsvaret

Røde Kors har påtatt seg ansvaret av driften, som normalt sett er kommunenes ansvar. De har brukt over 100.000 kroner av egne midler til dette. Nå er hundre personer utskrevet og opplært

– Vi trenger sikkert hundre frivillige personer til. De frivillige organisasjonene står sterkt i Vestfold, og avstandene er korte. Vi har fått 2500 ulltepper fra Forsvaret, og har siden i fjor høst vært i en dialog med dem. De er velvillige til at vi skal kunne dra nytte av overskuddsmateriell, men må ta hensyn til omorganiseringen. De vet ikke hvor mye de kan kvitte seg med ennå.

Det verst tenkelige

Neste høst skal det være nok en katastrofeøvelse. Den skal mest sannsynlig foregå til sjøs.

– Vi kan se for oss et skrekkscenarie der en tankbåt har kollidert med en passasjerferge. Det er mange farer som ligger og lurer. Massiv forurensning langs kysten og atomulykke er noe av det verst tenkelige som kan skje ifølge Krystad.

Han har god tro på at de fleste brikkene i EPS-puslespillet faller på plass innen utgangen av 2005.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *